Grid star
business capital

MANIPULAREA LUI CITU – Ministrul Finantelor a fost dat in vileag

Manipularea lui Citu a fost data in vileag. Ministrul Finantelor Florin Citu (foto) prezinta date false, inducand romanii in eroare.

Constatarea a fost facuta de economistul Adrian Caciu, dupa ce Florin Citu a sustinut ca in 2020 Romania trebuie sa plateasca impumuturi de aproape 50 miliarde de lei care ar fi fost facute de guvernele PSD (click aici pentru a citi). Realitatea este insa alta, arata Adrian Caciu, intr-un comentariu pe pagina sa de Facebook, de marti, 20 octombrie 2020.

Astfel, Adrian Caciu arata ca de fapt sunt 46,3 miliarde lei, nu 50 miliarde asa cum a sustinut Florin Citu. Din aceasta suma, 9,2 miliarde lei reprezinta o datorie facuta de Guvernul Ciolos, guvern pe care PNL l-a sustinut, transa care a fost deja platita in martie 2020. Alte doua transe au reprezentat impumuturi contractate in 2017-2018 pentru a achita datoria ramasa din imprumutul pe care Guvernul PDL (partid care a fuzionat cu PNL) l-a luat de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Iata comentariul economistului Adrian Caciu:

Follow the money, Florine si nu te mai aprinde.

Din cele 46,3 miliarde lei pe care trebuie sa le platesti in 2020 (nu 50 de mld ca de diferenta faci o autostrada), 9,2 miliarde lei au fost datorie facuta de Guvernul Ciolos, transa pe care ai platit - o in martie 2020.

Restul, doua transe de cate 9 miliarde lei au fost imprumuturi contractate in 2017-2018 pentru a plati ultimele transe din datoria provocata de colegii tai de partid urmare a imprumutului masiv din 2010-2011 de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Toate datele le ai la MFP, ti-am desenat si eu la inceputul anului ca la copii ca sa intelegi de unde sunt datoriile.

Deci tu platesti acum rostogoliri de datorii facute de PDL

Dar cum platesti?

Nestingand datoria ci rostogolind datoria, adica facand alte imprumuturi.

Imprumuturi care vor fi platite de altii cand ajung la scadenta.

Stiu ca te-ai enervat dar vad ca nu faci diferenta intre datorie noua (eu la asta m-am referit in postare) si imprumuturi necesare pentru rostogolirea datoriei vechi.

Si acum doua lucruri, Florine:

1. Datoriile pe cate le rostogolesti anul asta au fost facute la dobanzi de 2,5%, ca medie. Tu le rostogolesti cu dobanzi de 4% ca medie. Tara pierde din diferentialul de dobanda pe care nu ai reusit sa il reduci desi BNR te-a ajutat cum nu a ajutat pe nimeni. Nu e nimic ilegal in asta, dar ne spune ceva despre performanta ta.

2. Rostogolirea datoriilor care angreneaza noi rostogoliri nu are legatura cu cresterea economica atata timp cat plusul de venituri bugetare creat de cresterea economica nu este de natura sa creeze excedente bugetare. Ca se putea mai bine, da! Dar sa spui ca se puteau stinge datorii de 20 de miliarde facute de PDL din surplusul bugetar asta deja tine de lipsa crasa de cunoastere fiscal-bugetara, mai ales in context, ca sa intelegi, de alocare a 2% din PIB pentru aparare de exemplu, care adauga la deficit pentru ca nu sunteti in stare sa negociati cu CE scoaterea acestor cheltuieli din deficit.

Ca sa intelegi mai usor, anul trecut, in noiembrie - decembrie ce ai facut, de ce nu ai scazut datoria sau mentinut deficitul? De ce nu ai crescut incasarile si ai pierdut 7 miliarde lei la venituri? Ce ai facut de lipsa lor? Datorie noua, deficit suplimentar cu incalcarea Tratatului Fiscal al UE. De ce? Ca ai vrut sa platesti repede pe prietenii Micula, ai dat avans la rachete non-europene si ai achitat niste TVA care a iesit rapid din tara prin externalizare venituri.

De ce nu ai facut excedent in trimestrul I al acestui an cand ai avut crestere economica si prima ta "reusita" istorica a fost sa faci deficit in prima luna.

Adica sa faci datorie noua in crestere economica.

Adica ai facut exact lucrul de care ii acuzi pe altii.

Nu mai striga. Nu tine!

Calmeaza-te!

Mai ai mult pana departe.

PS esti ministru de finante. Comporta-te ca atare!

Fara balci si fara demagogie!”

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani