MANCAM E-URI PE PAINE – Peste 60% dintre pateurile vegetale contin aditivi alimentari. Presedintele InfoCons Sorin Mierlea: “De foarte multe ori, din pacate, gasim pateuri vegetale ce contin foarte multe E-uri, aditivi, coloranti” (Studiul)

400
MANCAM E-URI PE BANDA RULANTA – Peste 60% dintre pateurile vegetale contin aditivi alimentari

Romanii ar face bine sa citeasca atent etichetele produselor pe care le consuma. Asta intrucat foarte multe dintre produse pot contine aditivi alimentari, mai cunoscuti sub denumirea de “E-uri”. Asa stau lucrurile, spre exemplu, in cazul anumitor sortimente de pateu vegetal.

Lumea Banilor prezinta studiul realizat de asociatia neguvernamentala pentru protectia consumatorului InfoCons pe baza etichetelor produselor tip pasta vegetala ce se regasesc pe piata din Romania.

In total au fost analizate 39 de produse, de la urmatorii producatori/distribuitori:

-SC Scandia Food SRL,

-Mandy Foods International SRL,

-Orkla Foods Romania,

-Vascar SA,

-Oetker RO SRL,

-Carrefour Romania SA,

-Auchan Romania SA,

-Mega Image SRL,

-Lidl Discount SRL,

-Romania Hypermarche SA,

-Rewe Romania SRL.

Conform InfoCons, in urma analizarii informatiilor ce se regasesc pe etichetele produselor, din punct de vedere al aditivilor alimentari regasiti in pateul de post (pasta vegetala) a rezultat ca 61.54% din produse au in compozitie E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13, dupa cum urmeaza:

-2.56% din produse au in compozitie 13 E-uri;

-5.13% din produse au in compozitie 11 E-uri;

-5.13% din produse au in compozitie 10 E-uri;

-2.56% din produse au in compozitie 9 E-uri;

-2.56% din produse au in compozitie 7 E-uri;

-12.82% din produse au in compozitie 6 E-uri;

-12.82% din produse au in compozitie 5 E-uri;

-15.38% din produse au in compozitie 4 E-uri;

-2.56% din produse au in compozitie 3 E-uri;

-38.46% din produse nu au in compozitie E-uri;

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiti frecvent in pateul de post (pasta vegetala) situatia se prezinta astfel:

-58.97% dintre produsele studiate au avut in componenta caragenanul (E407);

-43.59% dintre produsele studiate au avut in componenta monoglutamatul de sodiu (E621);

-30.77% dintre produsele studiate au avut in componenta acid citric (E330);

-30.77% dintre produsele studiate au avut in componenta eritorbat de sodiu (E316).

Recomandari pentru consumatori

In acest context, presedintele InfoCons, Sorin Mierlea (foto), a facut mai multe recomandari pentru consumatori. Iar principalul lucru pe care acestia trebuie sa il faca este sa citeasca eticheta produsului.

Incercam sa mancam mai usor si alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de paine, poate putina margarina si, de ce nu?, o salata de rosii. Dar ne-am gandit sa citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din pacate, gasim pateuri vegetale ce contin foarte multe E-uri, aditivi, coloranti, iar daca discutam despre produsele care contin soia, sa ne informam si sa fim atenti daca soia nu provine dintr-o cultura modificata genetic. Am citit noi etichetele pentru tine, am facut o radiografie si, inainte de a cumpara, macar cititi studiul pentru produsele tip pate vegetal, descarcati aplicatia gratuita InfoCons, scanati codul de bare si alegeti in cunostinta de cauza daca vreti un pate vegetal sau o salata la conserva cu cat mai putine E-uri, aditivi, coloranti, conservanti, sare si zahar”, a explicat Sorin Mierlea, presedintele InfoCons.

* Cititi aici mai multe detalii despre studiul InfoCons

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *