MANA LIBERA PENTRU BOLOS – Ministrul de Finante nu va mai avea nevoie de aprobare pe bani daca Ordonanta va fi aprobata (Document)

782

Ministrul de Finante, Marcel Bolos (foto), a semnat proiectul OUG care va intra in dezbaterea Guvernului prin care isi da mana libera sa „taie si sa spanzure” in ceea ce priveste banii romanilor. Adica sa nu mai ceara aprobare.

Potrivit documentului, se propune ca pentru a asigura aplicarea rapida a prevederilor articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului 73/2023 privind unele masuri bugetare, Ministerul Finantelor sa fie autorizat sa opereze direct modificarile necesare in structura bugetului de stat si volumul si structura bugetului ordonatorului principal de credite, daca acesta nu raspunde solicitarii in termenul prevazut de lege.

Iata ce prevede art. 1 din OUG 73/2023

Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2023, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se pot aloca, pe baza de hotarari ale Guvernului, sume pentru finantarea cheltuielilor curente si de capital ale ordonatorilor principali de credite”.

Mai pe scurt: modificarile in acest sens pot fi facute in prezent doar de Guvern. Daca ordonanta va fi adopata, ministrul de Finante, in prezent Marcel Bolos, va putea sa ia singur deciziile, fara sa mai ceara aprobare.

Alte prevederi ale OUG

Proiectul mai prevede, printre altele, ca incepand 1 noiembrie 2023 ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, care la 31 octombrie 2023 inregistreaza in executia bugetara la unele titluri din clasificatia economica ale unui capitol bugetar plati sub 50% din valoarea creditelor bugetare aprobate, sa fie obligati sa disponibilizeze la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului o anumita suma. Minim 10% din valoarea creditelor bugetare si a creditelor de angajament aprobate in buget la acea data la solicitarea Ministerului Finantelor, in termen de 5 zile de la data solicitarii. Procentul de retinere se stabileste de catre Ministerul Finantelor prin adresa de solicitare.

*Cititi aici Nota de Fundamentare
*Cititi aici proiectul OUG

Ultimele articole