Grid star
companii

MAJORAREA CAPITALUI SOCIAL AL COMPANIEI AEROPORTURI BUCURESTI - Judecatorii au admis cererea de suspendare

Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea de suspendare formulata de Fondul Proprietatea a procesului de majorare a capitalului social al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti (CNAB), de la 143,772 de milioane de lei la 4,91 de miliarde de lei, ca urmare a aportului in natura al statului roman cu valoarea terenului din interiorul aeroportului Baneasa. Fondul este actionar la aceasta companie.

Iata anuntul:

“Franklin Templeton International Services S.A R.L., in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic (‘FTIS’) al Fondul Proprietatea S.A (‘Fondul’ / ‘Fondul Proprietatea), doreste sa informeze investitorii ca, pe baza actiunii in instanta inaintata de Fondul Proprietatea, de suspendare a efectelor Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor nr. 15 din 26 octombrie 2021 a CN Aeroporturi Bucuresti SA (AGEA CNAB), prin care s-a aprobat majorarea capitalului social de la 143.772.150 RON la 4.912.283.610 RON ca urmare a aportului in natura al Statului Roman cu valoarea terenului din interiorul aeroportului Baneasa (Majorarea), Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat astfel:

Ca urmare a sedintei care a avut loc la data de 13 ianuarie 2022, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea de suspendare formulata de Fond si a dispus suspendarea efectelor Majorarii pana la solutionarea irevocabila a cererii de anulare a AGEA CNAB”.

Nemultumirile

Franklin Templeton International Services arata in septembrie 2021 ca este profund nemultumit de riscul ca in perioada urmatoare Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor pentru aprobarea majorarii capitalului social, “pe baza unei valori excesive si contestate de 3,8 miliarde de lei pentru terenul din interiorul aeroportului Baneasa, adus drept aport in natura la capitalul companiei”.
La acea vreme se arata ca din anul 2001, cand aeroportul Baneasa a primit certificatele de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, si pana in prezent, este a treia oara cand se initiaza procesul de majorare a capitalului social.

Se mai arata ca pe baza celei mai recente evaluari aflata in disputa, Fondului Proprietatea i-ar putea fi solicitata o contributie de 953,7 milioane lei la potentiala majorare de capital, in caz contrar particiatia sa de 20% urmand a fi diluata la 0,7%, ceea ce echivaleaza cu o pierdere de valoare de 570 milioane lei pentru actionarii Fondului si piata de capital din Romania.

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Bucuresti si Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, declara:

"Fondul Proprietatea este extrem de nemultumit de cel mai recent raport de evaluare pentru terenul aeroportului Baneasa, care a fost realizat intr-o maniera evident neprofesionista si include multe erori fundamentale, ceea ce a determinat Fondul sa conteste concluziile sale. Aceasta abordare defectuoasa a dus la o supraestimare masiva a valorii terenului de 3,8 miliarde de lei, o valoare care este de 11 ori mai mare decat evaluarea aprobata anterior. Fondul a comunicat in mod clar consiliului de administratie interimar al CNAB implicatiile folosirii unei evaluari atat de evident rupta de realitate pentru efectuarea majorarii de capital social, inclusiv riscurile juridice pentru companie si consiliul de administratie. Fondul isi va sustine drepturile in calitate de actionar minoritar la CN Aeroporturi Bucuresti si se va opune, prin toate mijloacele legale la dispozitia sa, acestui raport de evaluare, precum si la punerea in aplicare a majorarii capitalului social utilizand evaluarea in disputa.
Din nou, acesta este un exemplu de resurse irosite care ar trebui sa fie folosite in schimb pentru asigurarea unui serviciu mai bun pentru clientii Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti. Acest tip de actiuni creeaza perceptii profund negative in randul investitorilor existenti si potentiali si ar trebui evitate cu orice pret. Aceasta subliniaza nevoia de implementare imediata a legislatiei privind guvernanta corporativa pentru a selecta un consiliu de administratie independent si profesionist.”

Fondul Proprietatea contesta vehement raportul “fundamental eronat de evaluare a terenului, realizat in anul 2021, care atribuie acestuia valoarea de 3,8 miliarde lei, in ciuda unui raport de evaluare din anul 2017 aprobat anterior, care stabilise valoarea aceluiasi teren la 336 milioane lei”.

*Cititi aici punctul de vedere al Fondului Proprietatea

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani