Majorarea burselor sociale. Comisia pentru drepturile omului din Senat a aprobat cresterea burselor la 825 lei (Document)
15 April 2024 17:40 Lumea Banilor 883Vot favorabil cu privire la proiectul de lege prin care se maresc bursele sociale. Comisia pentru drepturile omului din Senat a avizat favorabil initiativa legislativa a Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), conduse de George Simion (foto), pentru modificarea art.108 alin.(1) din Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 si pentru instituirea unei masuri tranzitorii. Initiativa stabileste ca bursele sociale vor fi o patrime din salariul minim pe economie, adica 825 lei:
“Comisia pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati a analizat propunerea legislativa si a hotarat, cu majoritate de voturi, sa adopte un aviz favorabil”.
Autorii proiectului de lege mentioneaza ca in prezent Legea 198/2023 prevede ca elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiaza de burse al caror cuantum minim este aprobat prin ordin al ministrului educatiei, la propunerea Consiliului National pentru Finantarea invatamantului Preuniversitar. Realitatea a dovedit ca sumele reprezentand bursele sociale acordate elevilor care intrunesc conditiile legale sunt intr-un cuantum foarte mic si nu contribuie la solutionarea problemelor care au fost avute in vedere ia momentul reglementarii acestui tip de bursa, arata initiatorii:
“Avand in vedere specificul acesteia, majorarea bursei sociale la o patrime din salariul minim pe economie este o masura esentiala in vederea asigurarii accesului egal la educatie, elevii fiind astfel mai stimulati sa invete si incurajati sa isi continue studiile. Aceasta masura va reduce presiunea financiara asupra familiilor defavorizate, deoarece majorarea bursei sociale va contribui semnificativ la cresterea standardului de viata al acestora. Mai mult decat atat, acesti bani suplimentari vor acoperi nevoile de baza ale elevilor, precum alimentatia, transportul si materialele scolare, iar familiile cu venituri reduse vor avea mai multe resurse pentru a le asigura o viata mai buna copiilor acestora. Totodata, cresterea bursei sociale va reduce absenteismul si abandonul scolar.
Un exemplu elocvent este statistica din anul 2020 privind rata abandonului scolar in Romania, care a fost de 15,6%”.
>>Avizul Comisiei pentru drepturile omului