MAI PUTINI BANI PENTRU SECTORUL PRIVAT – Banca Nationala a Romaniei explica motivele

308
institurii financiar nebancare

Creditul acordat sectorului privat si-a accentuat scaderea de ritm in septembrie, la 4,5 la suta, de la 5,5 la suta in august, in contextul unui declin amplu consemnat de dinamica componentei in valuta, anunta Banca Nationala a Romaniei.

Potrivit institutiei condusa de Mugur Isarescu, declinul este contrabalansat doar in mica masura ca impact de reaccelerarea usoara a cresterii creditului in lei. Ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat si-a stopat totusi ascensiunea in septembrie, la 68,1 la suta, pe fondul efectului statistic al evolutiei cursului de schimb leu/euro.

Inflatie ridicata

Banca Nationala se asteapta la o inflatie mai ridicata la inceputul lui 2024. Potrivit BNR, prognoza actualizata reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei de-a lungul urmatorilor doi ani, pe o traiectorie mai ridicata insa in 2024 decat cea previzionata anterior, dar usor mai joasa pe parcursul trimestrelor ulterioare.
Astfel, Banca Centrala arata ca rata anuala a inflatiei este asteptata sa se mareasca in debutul anului viitor – sub impactul majorarii si introducerii unor taxe si impozite –, si sa descreasca gradual in urmatoarele trimestre, dar sa-si accelereze scaderea in 2025, coborand in interiorul intervalului tintei la finele orizontului prognozei.

Ultimele articole