Grid star
eveniment

MAI PUTINI BANI LA BUGET – Incasarile din acciza la alcool au scazut: “Majorarea taxelor nu poate reprezenta unica solutie pentru obtinerea de venituri suplimentare”

Incasarile la bugetul de stat din acciza la alcool etilic au scazut cu 2,6% in primele sase luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2022 (de la 379.46 milioane lei, la 369.68 milioane de lei). Si asta in pofida unei cresteri agregate de 11% a accizei in 2022.

Potrivit asociatiei Spirits Romania, care reuneste principalii producatori si importatori de bauturi spirtoase din Romania, aceste cifre ar putea marca inceputul unei perioade mai lungi de scadere a incasarilor din acciza la alcool, iar Guvernul trebuie sa aplice un cadru juridic care sa restabileasca echilibrul intre nevoile industriei si necesitatea de a creste veniturile bugetare. Spirits Romania reaminteste ca majorarea taxelor nu poate reprezenta unica solutie pentru obtinerea de venituri suplimentare la buget, mai ales in conditiile in care costurile cu materiile prime si productia au crescut cu pana la 80%, punand presiune suplimentara pe producatorii locali. Potrivit asociatiei, costurile tot mai mari coroborate cu o taxare excesiva vor conduce la scaderea vanzarilor, micsorarea incasarilor la buget din TVA si impozit pe profit cu posibile reduceri de personal in industrie. Iar efectele negative se vor resimti atat la nivel economic cat si social, in conditiile in care este de asteptat ca noi majorari de taxe sa duca si la o  crestere a consumului de bauturi alcoolice contrafacute, cu efecte foarte grave pentru sanatatea consumatorilor.

Scadere a vanzarilor

Ne preocupa informatiile potrivit carora Guvernul planuieste noi majorari de taxe pentru industria alcoolului si bauturilor spirtoase, cu atat mai mult cu cat accizele in acest sector au crescut deja de 3 ori in ultimul an si jumatate (de doua ori in 2022 si inca o data la inceputul lui 2023). Industria a transmis deja Guvernului disponibilitatea de a dialoga pentru gasirea unor solutii corecte si eficiente pentru toate partile. Pe termen mediu si lung, o noua majorare a accizei nu va duce la incasari bugetare mai mari, deoarece un pret mai mare va genera o scadere a vanzarilor si implicit a sumelor de plata la bugetul de stat. De asemenea, nivelul cifrelor de afaceri si implicit al impozitelor si sumelor provenite din TVA vor fi mai mici”, a declarat presedintele Spirits Romania, Florin Radulescu.

Efect invers dupa majorarea taxelor

Spirits Romania reaminteste ca, in trecut, au mai existat situatii in care majorarile excesive de taxe au avut efectul invers celui scontat:

De exemplu, majorarea cu 42% a accizei in 2013 a determinat in intervalul 2013-2014 o scadere a pietei fiscalizate a bauturilor spirtoase de 30%. In schimb reducerea cu 30% a accizei in 2016 a avut ca rezultat in perioada 2016-2021 scaderea pietei nefiscalizate cu aproximativ 25% si dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au inregistrat 850.20 milioane lei in 2021 pentru piata bauturilor spirtoase.

Aportul industriei de bauturi spirtoase la bugetul de stat este semnificativ, crescand constant in ultimii ani. In anul 2022, contributia industriei de bauturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de peste 869.37 milioane lei, conform datelor ANAF. In acest moment, in Romania valoarea accizelor este mai mare decat in statele vecine si peste valorile practicate in unele tari dezvoltate din Uniunea Europeana, desi veniturile consumatorilor sunt mai mici”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani