Grid star
eveniment

MAI PUTINA BIROCRATIE – Premierul a semnat pentru autorizatiile de constructii. Se vor emite mai repede: "Sa nu se mai plimbe de la o institutie la alta". Termenul va fi redus la 65 zile

Guvernul a aprobat miercuri, 29 martie 2023, proiectul de Lege privind Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor, act normativ care permite emiterea de autorizatii de constructie mult mai repede si cu mai putina birocratie.

Astfel, termenul de emitere, care, astazi, in practica, poate ajunge si la un an, va fi redus la 65 zile, declara ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila. Potrivit acestuia, este cel mai important act normativ in constructii din ultimii 20 de ani, care eficientizeaza si simplifica procesele de avizare, autorizare si monitorizare in domeniile urbanismului, amenajarii teritoriului si constructiilor. Este o lege extrem de asteptata de domeniile de specialitate, si nu numai, care codifica 17 acte normative diferite in vigoare.

Potrivit lui Attila, prin acest Cod, termenele de avizare a documentatiilor de urbanism si de autorizare a lucrarilor de construire vor fi considerabil reduse, astfel incat sa nu se mai "plimbe" documentatiile de la o institutie la alta. Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor si PUZ-urilor, precum si termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate, si se creeaza o platforma digitala nationala pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor si a autorizatiilor de construire, prin ghiseul unic national al constructiilor, astfel incat sa nu mai existe suprapuneri sau contradictii intre bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor institutii, facilitand si simplificand procedurile pentru obiectivele majore de investitii.

Registrul national al cladirilor

Ministerul Investtitiilor precizeaza ca prin acest cod Cod se propune si crearea unui Registru national al cladirilor, un sistem informatic care va contine datele despre toaonstructiile autorizate, indiferent de finantare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al cladirilor.

"Sistematizarea legislatiei si fundamentarea unor noi concepte, sub forma unui cadru legislativ complex, coerent si stabil, vor conduce la imbunatatirea calitatii mediului construit, asigurarea dreptului constitutional la un mediu sanatos, echilibru intre interesul general si cel individual, dezvoltare echilibrata si sustenabila, stabilitatea si predictibilitatea mediului investitional si, implicit, competitivitate economica.

Conditii pentru constructiile in mediul rural

In mediul rural, se vor putea construi, doar cu notificarea primariei, locuinte unifamiliale pentru folosinta proprie, cu parter, fara subsol, de 150 mp, pe baza de proiecte proprii, intocmite de specialisti sau proiecte tip puse la dispozitie de autoritatile locale. De asemenea, cu notificarea primariei si fara autorizatie de constructie, se vor putea inchide balcoanele in blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucatarii de vara.

Reguli mai aspre pentru constructiile fara autorizatie

Potrivit proiectului adoptat, pentru descurajarea lucrarilor fara autorizatie de construire, se introduce o autorizatie de regularizare, care impune conformarea constructiei la toate normele aplicabile si avizarea corespunzatoare a documentatiei. In plus, procedura de regularizare este supusa unei taxari mai mari de zece ori decat cea existenta, ceea ce conduce la un beneficiu important pentru bugetul local.

Certificarea firmelor

"Pentru asigurarea unei calitati controlabile a pietei de constructii, firmele de constructii vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc ca satisfac cerintele tehnice si administrative necesare nu pot participa la licitatiile la care nu sunt certificate. De exemplu, o firma care nu are specialistii necesari pentru certificare de lucrari in domeniul sanitar nu va putea participa la licitatii pentru reabilitari sau construire de spitale, a declarat ministrul Dezvoltarii.

Actul normativ propune si introducerea taxei de echipare edilitara pentru dezvoltarile mari (cu peste 500 de unitati locative), care se va plati catre bugetul local, cu destinatia clar definita pentru infrastructura edilitara, rutiera, sanitara, educational:

Astfel, nu vom mai avea cartiere intregi construite haotic, fara asigurarea infrastructurii edilitare si rutiere sau fara cabinete medicale, crese, gradinite si scoli – functiuni esentiale pentru o locuire sanatoasa si echilibrata, iar parintii nu vor mai fi nevoiti sa strabata zeci de kilometri pentru a-si duce copiii la o unitate de invatamant”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani