Grid star
eveniment

MAI MULTI BANI PENTRU CONSOLIDAREA CLADIRILOR - Guvernul a aprobat noi cheltuieli. Nu se cere cofinantare nici de la locatari, nici de la autoritati

Guvernul a aprobat miercuri, 18 ianuarie 2023, o serie de modificari la Legea 212/2022 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al cladirilor.


Astfel, pentru eficientizarea Programului national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, prin actul normativ se propune incadrarea, in categoria cheltuielilor eligibile prin Program, si a cheltuielilor pentru elaborarea expertizelor tehnice, in vederea incadrarii cladirilor intr-o clasa de risc seismic si a fundamentarii masurilor de interventie, pentru elaborarea auditului energetic si pentru elaborarea certificatului de performanta energetica dupa interventie.
Totodata, se elimina termenul de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii bugetului de stat pentru transmiterea solicitarilor de includere in Program si a aprobarii listelor-sinteza cu obiectivele propuse spre finantare prin raportare la creditele de angajament aprobate anual cu aceasta destinatie, prevazute in legea bugetara anuala. Prin aceste modificari, beneficiarii au posibilitatea sa transmita ministerului Dezvoltarii solicitarea de includere in Program si necesarul de sume de la bugetul de stat, in orice moment, iar listele vor fi intocmite si aprobate/completate pe masura constatarii indeplinirii cerintelor legale privind eligibilitatea includerii in Program. Pentru asigurarea predictibilitatii Programului, avand in vedere ca sesiunea privind depunerea cererilor de finantare a inceput odata cu intrarea in vigoare a Legii bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022, eliminarea obligativitatii aprobarii listelor in limita creditelor de angajament va intra in vigoare la data de 1 august 2023.

Buget de 200 milioane lei

Incepand din acest an, Ministerul Dezvoltarii deruleaza Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare si 500 milioane de lei credite de angajament, iar finantarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinantare nici de la locatari, nici de la autoritatile locale sau centrale, a declarat ministrul Cseke Attila (foto). In cadrul Programului sunt incluse atat cladirile de locuinte multietajate, cat si cladirile publice, incadrate in clasa de risc seismic RsI sau RsII. Cererile de finantare pot fi depuse de autoritatile publice locale si centrale.

Peste jumatate din cereri, din Bucuresti

Obiectivul Programului il constituie finantarea proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare la cladirile incadrate de catre experti tehnici atestati pentru cerinta fundamentala rezistenta mecanica si stabilitate in clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiza tehnica, realizata in conformitate cu normativul Cod de proiectare seismica - Partea a III-a - Prevederi pentru evaluarea seismica a cladirilor existente, indicativ P100-3, in vigoare la data solicitarii includerii in Program, in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice, precum si asigurarii functionalitatii acestora conform tuturor cerintelor fundamentale si a cresterii eficientei energetice.
Pana in prezent, in cadrul platformei digitale investitii.mdlpa.ro, au fost primite 235 de cereri de finantare, in valoare totala de peste 4,29 miliarde lei, din care 54 de unitati de invatamant, 8 unitati sanitare si 17 institutii culturale. Dintre cele 235 de cereri, 128 au fost depuse de autoritatile locale din municipiul Bucuresti.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani