MAI MULTI BANI LA PENSIE IN IULIE – Masura se aplica de vineri. Categoriile de beneficiari

1048
pensii militare

foto: evz.ro

Masura privind acordarea ajutorului financiar de 700 de lei la pensii se aplica incepand de vineri, 1 iulie. Aceasta suma va fi primita de pensionarii ale caror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei.


Beneficiarii sunt pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat si pentru beneficiarii de drepturi prevazute de legi cu caracter special, ale caror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei.
Ordonanta de urgenta prevede acordarea acestui ajutor o singura data, in luna iulie 2022, pentru aproximativ 3.300.000 de pensionari afectati de cresterea preturilor la utilitatile publice si bunuri de consum, in special hrana, aflati in risc de excludere sociala.

Veniturile lunare la care face referire OUG sunt:

a) venituri din pensii acordate in sistemul public de pensii, platite in luna iulie 2022;
b) venituri din pensii acordate in sistemele neintegrate sistemului public de pensii, platite in luna iulie 2022;
c) venituri din drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, platite in luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;
d) venituri din indemnizatia sociala pentru pensionari acordata in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizatiei sociale pentru pensionari, aprobata prin Legea nr. 196/2009, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) venituri din salarii si asimilate salariilor, raportate in „Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” al carei termen de depunere este luna anterioara celei in care se efectueaza calculul drepturilor aferente lunii in care se plateste ajutorul financiar. Acesta se acorda doar daca veniturile cumulate si realizate de aceeasi persoana sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Stabilirea plafonului

In cazul persoanelor care beneficiaza de pensie de urmas, ajutorul financiar se acorda fiecarui urmas in parte. Ajutorul financiar se acorda in cuantumul integral de 700 de lei, chiar daca veniturile platite in luna iulie sunt aferente unei fractiuni din luna iulie 2022.
La stabilirea plafonului de 2000 de lei nu se au in vedere eventualele sume reprezentand drepturi restante aferente unor perioade anterioare, care se platesc in luna iulie:
-Ajutorul financiar se acorda doar persoanelor indreptatite care au domiciliul in Romania, nu si celor care au locul de sedere/resedinta obisnuita in strainatate;
-Ajutorul financiar se suporta din bugetul de stat;
-Ajutorul financiar nu intra in calculul contributiei banesti individuale in vederea obtinerii unui bilet de tratament balnear si nu este supus executarii silite.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole