Grid star
eveniment

LOVITURA PENTRU IOHANNIS – Presedintele, eliminat din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurentei

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, 23 septembrie 2020, cu majoritate de voturi, obiectiile de neconstitutionalitate formulate de PNL, USR si de presedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr.21/1996. Potrivit textului legislativ, numarul membrilor plenului Consiliului Concurentei a fost majorat de la 7 la 11, numirea acestora revenind Parlamentului si nu presedintelui Romaniei, ca pana in prezent. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, se precizeaza intr-un comunicat al CCR.

Judecatorii Curtii Constitutionale au dezbatut miercuri Obiectiile de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr.21/1996, obiectii formulate de senatori apartinand Grupurilor parlamentare ale Partidului National Liberal si Uniunii Salvati Romania si de Presedintele Romaniei. In cadrul dezbaterilor, Curtea Constitutionala, constatand identitatea de obiect a cauzelor, a dispus conexarea acestora.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr.21/1996 sunt constitutionale in raport cu criticile formulate”, potrivit comunicatului CCR.

Legea criticata la CCR de seful statului se refera la modificarea dispozitiilor referitoare la aspectele examinate si dezbatute in plen de Consiliul Concurentei, la functiile publice de specialitate din cadrul institutiei, modifica statutului secretarului general si al secretarului general adjunct si modifica procedura de schimbarea conducerii Consiliului Concurentei.

Decizia CCR vine dupa ce, in luna mai, presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 39/2017 privind actiunile in despagubire in cazurile de incalcare a dispozitiilor legislatiei in materie de concurenta, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996.

“Prin modul in care a fost adoptata, precum si prin continutul normativ, legea criticata contravine unor norme si principii constitutionale”, arata seful statului, in sesizarea transmisa presedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Klaus Iohannis sustine ca legea pentru modificarea Legii Concurentei a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului

Presedintele Klaus Iohannis indica faptul ca actul normativ a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, iar la Senat i-au fost aduse 38 de modificari la peste 20 de articole, care au vizat compunerea plenului Consiliului Concurentei, modalitatea de numire a membrilor plenului, stabilirea atributiilor acestora, modificarea conditiilor pe care acestia trebuie sa le indeplineasca, modificarea reglementarilor in caz de vacanta a functiei de presedinte al Consiliului Concurentei.

Totodata, Klaus Iohannis contesta modificarea dispozitiilor referitoare la aspectele examinate si dezbatute in plen de Consiliul Concurentei, functiile publice de specialitate din cadrul institutiei, interdictiile dupa incheierea angajarii in cadrul institutiilor publice, modificarea statutului secretarului general si al secretarului general adjunct si, nu in ultimul rand, introducerea art. II si art. III, cu efect direct in ceea ce priveste schimbarea conducerii Consiliului Concurentei.

Iohannis sustine ca limitarea accesului la functia de membru al Consiliului Concurentei pentru persoanele condamnate la pedeapsa cu inchisoarea este o prevedere neconstitutionala

O interventie legislativa de o asemenea amploare si realizata cu privire la dispozitii de o importanta deosebita din cuprinsul Legii nr. 21/1996 ce reglementeaza functionarea unei autoritati autonome cu responsabilitati clare in statul roman si in aplicarea dispozitiilor tratatelor si legislatiei Uniunii Europene nu numai ca deturneaza actul normativ de la scopul initiatorului si de la forma adoptata de Camera Deputatilor, dar reprezinta si o incalcare flagranta a principiului bicameralismului prevazut de art. 61 alin. (2), prin raportare la art. 75 din Constitutie, astfel cum acesta a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale”, subliniaza Iohannis in sesizarea transmisa catre CCR.

Potrivit presedintelui Iohannis, conditia necesara pentru a fi numit in functia de membru al Consiliului Concurentei, prevazuta de actul normativ criticat, “sa nu fie incapabila ori sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru infractiunile prevazute de prezenta lege ori alte infractiuni savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani sau mai mare” – contravine prevederilor constitutionale pentru ca instituie o decadere perpetua din acest drept.

In opinia lui Iohannis, cerinta ca presedintele Consiliului Concurentei sa aiba o inalta competenta manageriala si o vechime de 10 ani intr-o functie de demnitate publica contravine Constitutiei

De asemenea, conditia conform careia „persoana propusa pentru functia de presedinte al Consiliului Concurentei trebuie sa aiba o vechime de cel putin 10 ani intr-o functie de demnitate publica sau de conducere cu responsabilitati ce implica o inalta competenta profesionala si manageriala” contravine prevederilor din Constitutie in componenta privind calitatea legii, sustine seful statului.

Iohannis mai precizeaza ca prevederile referitoare la functiile publice de specialitate din cadrul Consiliului Concurentei contravin Legii fundamentale, considerand ca aceasta sintagma este neclara si nu se coreleaza cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Seful statului mentioneaza si ca prevederile referitoare la secretarul general si secretarul general adjunct al Consiliului Concurentei sunt neclare, dar si ca prin solutia legislativa adoptata se creeaza, pe de o parte, un paralelism legislativ, iar, pe de alta parte, o contradictie cu alte reglementari in vigoare.

O astfel de reglementare nu poate fi acceptata nici din perspectiva respectarii principiului egalitatii in drepturi prevazut de art. 16 din Constitutia Romaniei. Intr-o astfel de situatie, s-ar institui un regim diferentiat pentru aceste doua functii ale Consiliului Concurentei unor persoane aflate in aceeasi situatie juridica (secretari generali/secretari generali adjuncti ai unor autoritati administrative autonome), ceea ce este contrar principiului egalitatii in drepturi, astfel cum acesta a fost dezvoltat in jurisprudenta Curtii Constitutionale”, explica Iohannis.

Seful statului mai arata, in sesizarea depusa la CCR pe 8 mai, ca legea modifica durata mandatului actualilor membri ai Consiliului Concurentei si statutul acestora dobandit la data inceperii mandatului, aspect ce contravine Constitutiei.

Presedintele Iohannis mentioneaza si ca dispozitiile potrivit carora, “in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Camera Deputatilor si Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurentei, iar la data depunerii juramantului de catre membrii Consiliului Concurentei inceteaza mandatele de membru al Consiliului Concurentei aflate in exercitiu” echivaleaza cu o incalcare a Directivei (UE) 2019/1 a Parlamentului European si a Consiliului din 11 decembrie 2018 si a Constitutiei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani