Grid star
criptomonede

LOVITURA DE TEATRU DUPA CEL MAI MARE JAF DIN ISTORIA CRIPTO – Cofondatorii platformei Africrypt, amenințați cu moartea în cazul dispariției celor 3,6 miliarde dolari in Bitcoin

Scandalul urias declansat saptamana aceasta in presa internationala de disparitia celor doi frati, co-fondatori ai platformei de criptomonede Africrypt din Africa de Sud, dupa „evaporarea” a 3,6 miliarde de dolari in bitcoin se transforma, pe zi ce trece, intr-un adevarat thriller. Cei doi tineri fac dezvaluiri uluitoare prin intermediul avocatilor, preluate duminica, 27 iunie, de BBC. Ei sustin ca au primit amenintari cu moartea din partea hackerilor si neaga categoric ca au fugit cu banii clientilor.

Astfel, scrie BBC, Raees si Ameer Cajee, cei doi tineri directori ai companiei de investitii criptografice recent prabusite, Africrypt, au „negat categoric” acuzatiile ca ar fi fugit cu banii clientilor. In schimb, fratii insista ca compania lor este victima unui hack, sustinand, de asemenea, ca mass-media ar putea supraestima valoarea bitcoin-urilor lipsa. Mai mult decat atat, indoielile cu privire la numarul real de bitcoini furati, estimati initial la valoarea de 3,6 miliarde dolari continua sa creasca.

O unitate de elita a politiei sud-africane pe urmele fondatorilor Africacrypt

Reamintim ca scandalul a izbucnit miercuri, 23 iunie, in presa internationala dupa ce o firma de avocatura a fost angajata de investitorii care tranzactionau pe Africacrypt. Ei au sustinut ca nu pot da de cei doi frati si cazul a fost inaintat catre Hawks, o unitate de elita a politiei sud-africane, relateaza Bloomberg.

Platformele de tranzactionare a criptomonedelor din intreaga lume au fost de asemenea avertizate sa raporteze orice tentativa de convertire a monedelor digitale.

Circa 69.000 de bitcoini ar fi fost furati de hackeri in aprilie 2021, potrivit informatiilor din presa

Mai precis, investitorii au raportat disparitia a aproximativ 69.000 de bitcoin - care valorau in aprilie 2021 cand ar fi avut loc frauda aproape 4 miliarde de dolari. Aceste cifre, au scris jurnalistii din intreaga lume, ar putea indica cea mai mare frauda cu criptomonede inregistrata vreodata, raportat la valoarea acestora in dolari.

Primele semne ca ar fi ceva in neregula au aparut in luna aprilie cand bitcoin crestea spectaculos inspre un nou pret record: cel de aproximativ 64.000 de dolari. Fratele mai mare si CEO-ul Africrypt, Ameer Cajee a informat la acel moment clientii companiei ca aceasta a fost victima unui atac al hackerilor. Acesta le-a cerut investitorilor sa nu raporteze incidentul avocatilor sau autoritatilor fiindca acest lucru ar ingreuna doar procesul de recuperare al fondurilor lipsa.

Insa totul a iesit la iveala dupa ce mai multi clienti sceptici au apelat la firma de avocatura - Hanekom Attorneys - si un grup separat a cerut intrarea in insolventa a Africrypt.

Cei doi cofondatori ai platformei au disparut fara urma la inceputul acestei saptamani, adancind suspijciunile ca ei ar fi autorii fraudei.

Am devenit imediat suspiciosi intrucat anuntul implora investitorii sa nu ia masuri legale”, au declarat avocatii de la Hanekom, precizand ca „angajatii Africrypt au pierdut accesul la platforme cu 7 zile inainte de presupusul atac”.

Fondatorii Africrypt sunt tineri cu varsta de pana in 20 de ani „cu putina experienta de viata”

Investigatiile firmei de avocatura au descoperit ca fondurile companiei au fost transferate din conturile din Africa de Sud si portofelele digitale ale clientilor si ca monedele digitale au fost trecute prin mai multe platforme care sa le faca practic imposibil de urmarit.

Apelurile catre numarul de telefon al lui Cajee erau imediat redirectionate catre casuta vocala. Acesta si fratele sau in varsta de 20 de ani, Raees, au fondat Africrypt in 2019, oferind randamente spectaculoase investitorilor.

Zakira Laher, verisoara lui Cajee, care a spus ca este director Africrypt pana cand a renuntat in 2019, a declarat pentru Reuters ca fratii lipsesc din aprilie.

Spun asta in numele intregii familii ca habar nu avem unde sunt”, a spus ea prin telefon. „Cam pe la jumatatea lunii aprilie au incetat sa vorbeasca cu noi. Nu ne raspund in WhatsApp”.

Lovitura de teatru vine insa duminica, 27 iunie, cand, raspunzand unei anchete din partea BBC, John Oosthuizen, avocatul care il reprezenta pe Cajees a sugerat ca acuzatiile formulate impotriva clientilor sai nu au niciun fundament, desi Tacestia recunosc ca nu au sesizat politia dupa ce platforma ar fi fost atacata de hackeri.

Totusi, avocatul sugereaza ca clientii sai, despre care se crede ca au varsta de 18 si 20 de ani, au „foarte putina experienta de viata”. Drept urmare, „cand au inceput sa primeasca amenintari cu moartea, prima lor reactie a fost sa se mentina in siguranta pe ei si pe familiile lor”.

Un investitor anonim sustine ca numarul de bitcoini furati este mult mai mic

Desi Oosthuizen nu a dezvaluit unde se afla fratii Cajees, el a sustinut, totusi, ca clientii sai „vor coopera pentru orice anchete viitoare ale autoritatilor”. Cu toate acestea, Cajees ar face acest lucru numai dupa ce vor fi anuntati o ancheta, a explicat avocatul.

Intre timp, indoielile cu privire la numarul si valoarea exacta a criptomonedelor furate au crescut dupa ce un investitor anonim in Africrypt a declarat pentru BBC ca, desi pierderile suferite au fost considerabile „acestea au fost cu mult mai mici decat miliardele care au fost raportate”.

Aceste afirmatii par a fi sustinute de faptul ca o arhiva a site-ului web al Africrypt din ianuarie 2021 sugereaza ca firma de investitii avea doar 100 de milioane de dolari in gestiune. Aceasta cifra este cu mult mai mica decat suma raportata de 3,6 miliarde de dolari a bitcoin-urilor lipsa, sugerand ca cifrele initiale au fost umflate.

Incurcatura este cu atat mai mare cu cat autoritatea de supraveghere financiara din Africa de Sud a anuntat ca analizeaza activitatile companiei insa acesteia ii este interzis sa demareze o investigatie formala fiindca legislatia din Africa de Sud nu recunoaste activele cripto ca fiind produse financiare.

In 2020, pierderile provocaee de fraude si altor ilegalitati in sectorul cripto au cumulat 1,9 miliarde de dolari, in scadere de la nivelul record de 4,5 miliarde de dolari produse in 2019, potrivit datelor companiei de informatii legate de acest domeniu, CipherTrace.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani