Grid star
analize

Logica stramba de dreapta

Auzim des ca Romania o duce prost pentru ca stanga a fost la putere. Lasam deoparte calculele legate de cati ani a participat dreapta la guvernare, chiar si alaturi de stanga(!), pentru ca e simplu: aproape la fel de mult. De asemenea, lasam la o parte faptul ca la noi, in alternanta guvernarii, stanga a promovat masuri ale liberalismului economic in timp ce dreapta a promovat deseori un populism gretos.

Sa mergem la esenta “analizelor” de dreapta: “Stanga castiga cand e prezenta mica la vot. Altfel, ar pierde tot timpul si natiunii i-ar merge mai bine”.

O atare afirmatie este eronata in sine, pentru ca fara o prezenta mare, in mod repetat si in realitate, nu stim si nu vom sti niciodata cine ar castiga.

Presupunerea ca cei care nu voteaza sunt majoritar de dreapta sau ca s-ar transforma din nehotarati in alegatori de dreapta nu are niciun fundament dovedit. E o simpla opinie, bazata pe niste rezultate bune obtinute din cand in cand, la o prezenta tot mica daca ne raportam la standardele lumii civilizate. Din opinie “ideologii” dreptei au transformat-o insa in argument "imbatabil" complet irational.

Dar, sa lucram cu marfa clientului si sa vedem de ce este prezenta mica la vot in randul alegatorilor care s-ar presupune ca voteaza/ar vota dreapta:

Cateva cauze posibile:

1. Sunt lenesi si nu aloca o ora in ziua votului, de 3-4 ori in 4-5 ani, consumand in schimb mii de ore in fata unor beri, teoretizand si filozofand in legatura cu viata politica.

2. Fac destui bani indiferent cine e la guvernare si nu-i intereseaza cine guverneaza. Chiar daca au orientare de dreapta, actioneaza egoist.

3. Aleg sa nu voteze pentru ca schimbarile estimate de ei sunt mici chiar si cu dreapta la guvernare. Practic, isi fac “rau” cu mana lor, prin inactiune.

4. Nu anticipeaza absolut niciun beneficiu daca guverneaza dreapta, ei avand aceasta orientare doar la nivel teoretic, atunci cand se exprima in spatiul public pentru ca “da bine”.

5. Fie ca au fost dezamagiti, fie ca asa au crezut tot timpul, ii considera impostori pe politicienii din partidele de dreapta si nu le acorda incredere si putere.

6. Sunt manipulati de partidele de stanga, nefiind capabili sa filtreze informatiile si discursul politic si astfel se “dezangajeaza” din viata politica.

In realitate, oricum am intoarce problema pe toate partile, rezulta ca dreapta nu castiga atat de des pe cat ar vrea pentru ca:

1. Majoritatea politicienilor de dreapta sunt niste hoti si mediocri cu aere de lorzi, care nu au reusit sa convinga destui oameni ca merita votul lor si ca pot si stiu sa schimbe lucrurile in bine

2. Multi dintre votantii de dreapta sau probabil de dreapta sunt doar niste guralivi care actioneaza irational si/sau egoist.

Prin urmare, dreapta sa se uite la ea in curte, sa-si faca curat, sa se duca la scoala, sa depuna eforturi, sa se implice si de abia apoi sa mearga cu nasul pe sus printre “saracii needucati” ai stangii, patrunsi de superioritatea auto clamata.

In ceea ce ma priveste raman atasat valorilor liberalismului economic precum si valorilor sociale ale sanselor egale, ale protectiei asigurate de stat impotriva lacomiei celor care detin puterea economica si politica. Indiferent daca acestia din urma se revendica a fi de dreapta sau de stanga.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani