LIMITAREA VENITURILOR PRODUCATORILOR DE ENERGIE – Pretul cu care trebuie sa vanda. Guvernul a dat Ordonanta de Urgenta (Document)
Guvernu a adoptat proiectul OUG privind instituirea unor masuri temporare, de natura sa limiteze veniturile obtinute de producatorii de energie electrica.
Astfel, pretul platit de achizitorul unic producatorilor pentru cantitatile de energie electrica vandute de acestia este de 450 lei/Mwh. Mai departe, achizitorul unic, operatorul pietei centralizate de electricitate (OPCOM), va vinde apoi energia catre furnizori tot cu pretul de 450 lei/Mwh.
Exceptiile
Potrivit expunerii de motive, actul normativ are drept scop instituirea unor masuri temporare, de natura sa limiteze veniturile obtinute de producatorii de energie electrica, in sensul:
-Introducerea unui mecanism de achizitie centralizata de energie electrica, tranzactiile cu energie electrica fiind aplicabile:
1.producatorilor ale caror capacitati de producere totalizeaza o putere instalata mai mare sau egala cu 10 MW, cu exceptia producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie, precum si producatorilor cu capacitati de producere de energie electrica si termica in cogenerare care livreaza energie termica in SACET;
2.furnizorilor de energie electrica care au contracte incheiate cu clienti finali, operatorului de transport si de sistem energie electrica si operatorilor de distributie energie electrica, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al retelelor exploatate de acestia. In calitatea de achizitor unic este desemnata societatea Operatorul pietei de energie electrica si de gaze naturale "OPCOM" S.A.
OPCOM va vinde la acelasi pret furnizorilor
"Pe perioada utilizarii mecanismului de achizitie centralizata de energie electrica, pretul platit de achizitorul unic producatorilor de energie electrica, pentru cantitatile de energie electrica vandute de acestia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh si, in acelasi timp achizitorul unic vinde cantitatile de energie electrica cumparate, furnizorilor de energie electrica care au contracte incheiate cu clienti finali, operatorului de transport si de sistem energie electrica si operatorilor de distributie energie electrica, prin mecanismul de achizitie centralizata de energie electrica, cu pretul de 450 lei/Mwh”, se arata in proiect.