Grid star
eveniment

Liderii UE nu se pun de acord. Premierul Italiei se revolta

Uniunea

Europeana isi arata din pacate din nou limitele. Si o face in cel mai

nepotrivit moment. Liderii UE nu au reusit sa ajunga la un acord in

legatura cu modul in care vor fi ajutate statele membre afectate de

pandemia de coronavirus.

Liderii

tarilor UE s-au intrunit joi seara, 26 martie 2020, in

videoconferinta pentru a discuta masurile economice care trebuie

luate in contextul crizei provocate de coronavirus. Nu s-a ajuns insa

la niciun acord, urmand ca dezbaterile sa fie reluate peste alte doua

saptamani.

Conform

unor informatii oferite de presa internationala, premierii Italiei si

Spaniei, tarile europene cu cele mai multe cazuri de coronavirus si

cu cele mai multe decese, au cerut masuri mult mai ferme decat cele

propuse. De altfel,

prim-ministrul italian

Giuseppe Conte (foto

2) ar fi cerut

alocarea unor fonduri in valoare din Mecansimul European de

Stabilitate: ”Mecanismul

European de Stabilitate a fost construit atunci cand ne gandeam la o

altfel de criza, deci trebuie adaptat la noile circumstante astfel

incat sa folosim intreaga lui putere. Modul in care trebuie sa operam

este sa deschidem linii de credit din Mecanismul European de

Stabilitate catre statele membre pentru a le ajuta sa lupte cu

consecintele epidemiei Covid, sub conditia ca fiecare tara sa işi

asume in intregime modul in care se cheltuie resursele”.

Pe

de alta parte, acelasi premier italian a avertizat ca actualele

instrumente ale UE nu pot fi de folos: “Daca cineva s-ar gandi

la mecanisme de protectie personalizate elaborate in trecut, atunci

vreau s-o spun clar: nu va deranjati, vi le puteti tine, pentru ca

Italia nu are nevoie de ele! Aici se vorbeste despre a reactiona cu

instrumente financiare inovative si adecvate la reactionarea intr-un

razboi pe care trebuie sa-l combatem impreuna pentru a-l castiga cat

mai repede posibil. O datoram cetatenilor nostri si in definitiv

intregii Europe. Ce spunem cetatenilor nostri daca Europa nu se

demonstreaza capabila de o reactie unitara, puternica si coeziva in

fata unui soc imprevizibil si simetric al acestui impact epocal?”.

Declaratia

comuna

In

final insa, membrii Consiliului European au iesit cu o declaratie

comuna in care asigura ca vor lua masurile necesare:

“Pandemia de Covid-19 constituie o provocare fara precedent pentru Europa si pentru intreaga lume. Ea necesita actiuni urgente, decisive si cuprinzatoare la nivelul UE si la nivelurile national, regional si local. Vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja cetatenii si a depasi criza, pastrandu-ne, totodata, modul de viata si valorile europene. Ne dam seama de sarcina pe care o reprezinta aceste masuri pentru toti cetatenii nostri, carora le laudam simtul responsabilitatii. Ne exprimam profunda compasiune pentru victimele pandemiei si familiile acestora. Aducem un omagiu daruirii si eforturilor neobosite din partea profesionistilor din domeniul sanatatii aflati in prima linie a combaterii epidemiei si salutam contributia celor care furnizeaza servicii esentiale populatiei. Vom coopera cu comunitatea internationala si cu partenerii nostri externi pentru a combate pandemia mondiala. Vom continua sa actionam urmand cele cinci directii de actiune definite in cadrul videoconferintelor noastre din 10 si 17 martie 2020 si vom face tot ce trebuie pentru a depasi situatia de criza.

Limitarea

raspandirii virusului

1. Toate statele membre au luat masuri decisive, intemeiate pe avize din partea autoritatilor lor nationale din domeniul sanatatii, pentru a limita si a incetini raspandirea virusului. Acest efort se fundamenteaza si se sprijina pe orientarile Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), precum si pe recomandarile Grupului consultativ privind Covid-19 din cadrul Comisiei. Se vor emite si alte orientari daca va fi nevoie, iar noi vom monitoriza in continuare evolutiile prin intermediul mecanismului integrat al UE pentru un raspuns politic la crize (IPCR), activat de presedintia croata.

2. Am intarit controlul la frontierele noastre externe prin aplicarea unei restrictionari temporare coordonate a calatoriilor neesentiale catre UE. Vom evalua situatia in timp util si vom decide daca e cazul sa prelungim sau nu aceste masuri.

3. Acolo unde au fost introduse controale temporare la frontierele interne, vom asigura buna gestionare a frontierelor pentru persoane si bunuri si vom mentine functionarea pietei unice, pe baza orientarilor Comisiei din 16 martie 2020 si in conformitate cu Codul frontierelor Schengen si cu orientarea Comisiei referitoare la implementarea 'culoarelor verzi'. Vom aborda de urgenta, cu asistenta din partea Comisiei, problemele restante referitoare la cetatenii UE care sunt blocati la frontierele interne ale UE, neputandu-se intoarce in tarile lor de origine, si la lucratorii transfrontalieri si sezonieri care trebuie sa aiba posibilitatea de a-si continua activitatile esentiale, evitand in acelasi timp raspandirea in continuare a virusului. Acelasi lucru este valabil si pentru furnizarea de bunuri si de servicii esentiale, pe uscat, pe mare sau pe cale aeriana. Invitam Comisia sa raporteze cu privire la aceasta situatie inainte de urmatoarea noastra videoconferinta.
4. Vom combate cu hotarare dezinformarea, comunicand intr-un mod transparent, intemeiat pe fapte si la timp in legatura cu masurile pe care le luam, consolidand astfel rezilienta societatilor noastre. Comisia si inaltul Reprezentant vor fi pe deplin implicati si vor raporta Consiliului in legatura cu eforturile noastre comune. Furnizarea de echipamente medicale

5. Solicitam Comisiei sa continue si sa accelereze eforturile pe care le depune pentru a contribui la asigurarea unei aprovizionari urgente si adecvate cu echipamente medicale pe intreg teritoriul UE, aceasta fiind cea mai acuta prioritate. Statele membre ar trebui sa coopereze indeaproape in acest sens si sa ii furnizeze Comisiei, in timp util, date fiabile.

6. In cooperare cu industria, Comisia va oferi o imagine de ansamblu asupra stocurilor, productiei si importurilor si va lua masuri pentru imbunatatirea situatiei. Va continua sa desfasoare in mod activ initiativele sale in privinta achizitiilor publice comune pentru echipamente individuale de protectie, ventilatoare si materiale necesare pentru testare. Solicitam Comisiei sa exploreze modalitati de accelerare a procedurilor in acest sens. Comisia va majora, dupa caz, bugetul initial pentru rezerva strategica rescEU de echipamente medicale, inclusiv pentru terapie intensiva, precum si de vaccinuri si tratamente.

7. Adoptarea deciziei privind autorizarea exportului de echipamente individuale de protectie ar trebui sa duca la ridicarea integrala si efectiva a tuturor formelor de interdictii sau restrictii interne.

8. Avand in vedere recomandarile OMS, este urgent sa fie sporite capacitatile de testare, statele membre urmand sa raporteze Comisiei in legatura cu aceasta situatie.

Promovarea

cercetarii

9. Vom face tot posibilul pentru a sprijini cercetarea, a coordona eforturile si a crea sinergii in cadrul comunitatii stiintifice si de cercetare europene, pentru a maximiza intregul potential de cercetare din UE. Au fost deja mobilizate 140 de milioane EUR pentru 17 proiecte, inclusiv in privinta vaccinurilor. De asemenea, vom colabora cu principalii nostri parteneri, astfel cum se arata in declaratiile recente ale G7 si G20.

10. Se impune de urgenta sa se faca schimb de informatii stiintifice si sa se colaboreze, atat in cadrul UE, cat si la nivel mondial, in legatura cu provocarea pe care o reprezinta crearea in cel mai scurt timp posibil a unui vaccin, precum si ca acesta sa fie pus la dispozitia tuturor celor care au nevoie de el, fara nicio limitare geografica. Vom spori si accelera sprijinul pe care il acordam echipelor de cercetare si intreprinderilor europene in aceasta privinta.

11. Salutam initiativele Comisiei, ale Consiliului European pentru Inovare si ale Grupului Bancii Europene de Investitii (BEI) de a acorda sprijin financiar pentru actiunile clinice si din domeniul sanatatii publice menite sa combata boala Covid-

Combaterea

consecintelor socioeconomice

12. Suntem pe deplin constienti de gravitatea consecintelor socioeconomice ale crizei generate de Covid-19 si vom face tot ceea ce este necesar pentru a raspunde acestei provocari intr-un spirit de solidaritate.

13. Sustinem masurile hotarate luate de Banca Centrala Europeana pentru a asigura conditii de finantare avantajoase in toate tarile din zona euro.

14. Luam act de progresele inregistrate de Eurogrup. In aceasta etapa, invitam Eurogrupul sa ne prezinte propuneri in termen de doua saptamani. Aceste propuneri ar trebui sa tina seama de caracterul fara precedent al socului pe care il reprezinta Covid-19, care afecteaza toate tarile noastre; raspunsul nostru va fi intensificat, daca va fi nevoie, prin masuri suplimentare intr-un mod incluziv, in functie de evolutia situatiei, pentru a furniza un raspuns cuprinzator.

15. Statele noastre membre au luat masuri ample pentru a-si sprijini economiile si a usura problemele sociale si pe cele legate de ocuparea fortei de munca. Vom recurge la instrumentele UE pentru a sustine masurile acestora atat cat va fi nevoie.

16. Statele membre au nevoie de flexibilitate pentru a intreprinde tot ce se impune. Cadrul temporar al Comisiei pentru masurile de ajutor de stat menite sa sprijine economia in cadrul actualei epidemii de Covid-19 reprezinta un pas inainte extrem de important. Acelasi lucru este valabil si in cazul recurgerii fara precedent la clauza derogatorie generala prevazuta in Pactul de stabilitate si de crestere.

17. Propunerea Comisiei privind Initiativa pentru investitii in raspunsul la coronavirus va pune la dispozitie 37 de miliarde EUR pentru investitii in cadrul politicii de coeziune pentru a face fata consecintelor crizei. Ca urmare a modificarii propuse in ceea ce priveste Fondul de solidaritate al UE, acesta din urma poate fi utilizat si pentru situatii de urgenta in domeniul sanatatii publice, precum epidemia de Covid-19. Asteptam adoptarea rapida a acestor propuneri. Salutam disponibilitatea Comisiei de a spori si mai mult flexibilitatea si efectul de levier in utilizarea instrumentelor UE.

18. De asemenea, salutam contributia Grupului BEI la mobilizarea de resurse pentru garantii bancare si investitii destinate intreprinderilor europene, in special intreprinderilor mici si mijlocii, inclusiv prin utilizarea bugetului UE. Invitam ministrii de finante sa analizeze fara intarziere posibilitatile de intensificare a raspunsului global al Grupului BEI fata de coronavirus.

19. Salutam orientarile Comisiei privind examinarea investitiilor straine directe si solicitam statelor membre sa ia toate masurile necesare pentru a proteja tehnologia si activele strategice de investitiile straine care ar putea ameninta obiectivele legitime ale politicilor publice. Acest lucru va contribui la autonomia strategica a UE in timpul crizei si ulterior.

20. Pandemia de Covid-19 afecteaza populatia si societatile din intreaga lume si va avea un impact pe termen lung asupra economiei si comertului mondial. UE se angajeaza sa coopereze la nivel international si sa gaseasca solutii multilaterale pentru a face fata pandemiei si consecintelor acesteia. Va face tot posibilul pentru a ajuta tarile si comunitatile sa combata criza generata de Covid-19. In acelasi timp, va face tot posibilul pentru a consolida sustenabilitatea lanturilor valorice si de aprovizionare integrate globale in scopul adaptarii acestora in functie de necesitati si pentru a atenua impactul socioeconomic negativ al crizei.

Cetatenii

blocati in tari terte

21. Vom continua sa ne intensificam si mai mult eforturile pentru a asigura faptul ca cetatenii UE blocati in tari terte se pot intoarce acasa daca doresc acest lucru, cu sprijinul activ al inaltului Reprezentant si al Comisiei. Comisia va transmite un addendum la Orientarile privind gestionarea frontierelor pentru a facilita masurile de tranzit pentru cetatenii UE repatriati.

22. SEAE a instituit un grup operativ consular. Se asigura coordonarea stransa cu Comisia si cu statele membre. Centrul de coordonare a raspunsului la situatii de urgenta (ERCC), gestionat de Comisie, sprijina eforturile depuse in prezent pentru repatriere prin intermediul mecanismului de protectie civila al Uniunii, care ar trebui pus la dispozitie cu resursele necesare.

In

momentul de fata, este imperios sa combatem de urgenta pandemia de

coronavirus si consecintele imediate ale acesteia. Cu toate acestea,

ar trebui sa incepem sa pregatim masurile necesare pentru a reveni la

o functionare normala a societatilor si a economiilor noastre si la o

crestere durabila, integrand, printre altele, tranzitia verde si

transformarea digitala si desprinzand toate invatamintele din aceasta

criza. De aceea, avem nevoie de o strategie coordonata de iesire, de

un plan de redresare cuprinzator si de investitii fara precedent.

Invitam presedintele Comisiei si presedintele Consiliului European,

in consultare cu alte institutii, in special cu BCE, sa inceapa

lucrarile cu privire la o foaie de parcurs, care sa fie insotita de

un plan de actiune. Totodata, trebuie sa desprindem toate

invatamintele de pe urma crizei actuale si sa incepem sa reflectam la

rezilienta societatilor noastre atunci cand acestea se confrunta cu

astfel de evenimente. in aceasta privinta, a venit momentul sa

instituim un sistem mai ambitios si mai amplu de gestionare a

crizelor in cadrul UE. Invitam Comisia sa elaboreze propuneri in

acest sens”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani