Grid star
eveniment

LIBERALIZAREA PIETEI DE ENERGIE – Clarificari din partea furnizorilor. Cu cat va fi redus pretul pentru serviciul universal

Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER) face precizari in legatura cu pretul pe care il vor plati romanii dupa liberalizarea pietei.
Astfel, se arata ca pretul pentru serviciul universal va fi redus pana la nivelul pretului din oferta concurentiala pentru perioada incepand cu 1 ianuarie 2021.

Potrivit AFEER, toate facturile la electricitate aferente serviciului universal emise dupa publicarea Ordinului ANRE nr. 5/20 ianuarie 2021 vor contine discountul asumat public de catre fiecare furnizor in parte, in conditiile in care consumatorul alege sa accepte o oferta de piata concurentiala a acestui furnizor.
In plus, consumatorii isi pot alege furnizorul de energie electrica si oferta care li se potriveste cel mai bine pe tot parcursul anului, fara a fi supusi unei limitari de timp. Acestia pot opta pentru pastrarea furnizorului cu care au deja semnat un contract, sau pentru schimbarea lui, indiferent de localitatea in care se afla.

Iata anuntul AFEER:

“Continuand campania 'Un consumator informat este un consumator protejat', Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania - AFEER informeaza consumatorii ca isi pot alege furnizorul de energie electrica si oferta care li se potriveste cel mai bine pe tot parcursul anului, fara a fi supusi unei limitari de timp. Acestia pot opta pentru pastrarea furnizorului, cu care au deja semnat un contract, sau pentru schimbarea lui, indiferent de localitatea in care se afla.

In cazul celor care beneficiaza de oferta pentru serviciul universal, membrii AFEER care sunt furnizorii acestora vin in sprijinul lor cu reduceri de preturi. Toate facturile la electricitate aferente serviciului universal emise dupa publicarea Ordinului ANRE nr. 5/20 ianuarie 2021 vor contine discountul asumat public de catre fiecare furnizor in parte, in conditiile in care consumatorul alege sa accepte o oferta de piata concurentiala a acestui furnizor.
Astfel, pretul pentru serviciul universal va fi redus pana la nivelul pretului din oferta concurentiala pentru perioada incepand cu 1 ianuarie 2021. De asemenea, consumatorii vor regasi in facturile viitoare informatii separate legate de pretul pentru serviciu universal si reducerea oferita de companie:

Reduceri de pret

'Furnizarea de energie electrica are mai multe caracteristici in afara pretului de care clientii ar trebui sa tina cont. Vorbim despre facturare, platforme digitalizate, centre de relatii cu clientii, timp de raspuns la solicitari, termene de plata, penalitati, limitari etc. De aceea este imperios necesar ca pretul sa fie unul dintre criteriile clientilor in alegerea unei oferte la electricitate si nu efectul definitoriu. Membrii AFEER care sunt si furnizori de ultima instanta isi respecta angajamentele fata de clientii beneficiari ai ofertelor de serviciu universal si vin in intampinarea lor cu reducerile de pret aplicate lunar, cel putin pana la finalul lunii iunie 2021.
Pentru cei ce vor sa-si schimbe contractele cu unele pe piata concurentiala, furnizorii de energie electrica membri AFEER prezinta o gama importanta de oferte ce contin produse si servicii cu valoare adaugata si garantia unor preturi fixe pe anumite perioade de timp clar mentionate', spune Cristian Culea, membru in Comitetul Director al AFEER.

Fotografiati indexul

'Inainte de a alege furnizorul de energie electrica, analizati cu atentie oferta de pret si conditiile asociate pretului de furnizare a energiei electrice. Atentie la componentele de pret, la termenul si modalitatea de plata ale facturii sau la modalitatea de transmitere si de preluare a indexului contorului, precum si la bonitatea furnizorului. Trecerea de la serviciul universal la piata concurentiala sau schimbarea ofertelor concurentiale nu afecteaza cu nimic alimentarea cu electricitate a consumatorilor casnici. Este bine, insa, ca si clientul sa noteze si fotografieze indexul in ziua schimbarii furnizorului', recomanda Ion Lungu, presedinte AFEER.

Toti clientii finali de energie electrica au dreptul sa isi schimbe furnizorul, cu respectarea conditiilor contractuale, in termen de 21 de zile de la data solicitarii. Responsabilitatea stabilirii indexului corespunzator datei schimbarii furnizorului revine operatorului de distributie de energie electrica la care este racordat locul de consum. Operatorii de distributie deservesc nediscriminatoriu toti furnizorii si nu se pot schimba, indiferent de furnizorul ales.
De retinut ca liberalizarea pietei de energie nu duce la deconectarea clientilor. Mai mult, trecerea de la un furnizor de ultima instanta (FUI) la alt furnizor, FUI sau furnizor concurential, nu implica niciun cost suplimentar sau modificari tehnice, cum ar fi schimbarea contorului electric”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani