LIBERALII IL DAU JOS PE ORBAN - Senatorul PSD Radu Preda detoneaza nucleara la Lumea Banilor: “Exista in PNL oameni care este posibil sa voteze motiunea de cenzura” (Video)
Motiunea de cenzura pe care PSD o va depune impotriva Guvernului Orban ar putea fi votata inclusiv de parlamentari ai PNL. Bomba a fost detonata de liderul grupului PSD din Senatul Romaniei, senatorul Radu Preda (foto), in cadrul unui amplu interviu acordat Lumea Banilor.
Astfel, Radu Preda sustine ca in interiorul PNL exista parlamentari nemultumiti de Ludovic Orban, motiv pentru care nu este deloc exclus ca acestia sa se alature demersului Opozitiei. De asemenea, liderul PSD a confirmat ca in momentul de fata au loc negocieri cu celelalte partide pentru depunerea motiunii, urmand ca decizia referitoare la persoana care va fi desemnata premier din partea social democratilor sa fie luata in momentul in care se va reusi daramarea Guvernului Orban.
Pe de alta parte, in acelasi interviu, Radu Preda abordeaza un alt subiect care in ultimele zile a provocat discutii aprinse in spatiul public. Si anume reintoarcerea in conducerea partidului a lui Vasile Dancu, proaspat numit presedinte al Consiliului National al PSD.
Prezentam in continuare prima parte a interviului realizat cu senatorul PSD Radu Preda, cea privind situatia din PSD si motiunea de cenzura pentru daramarea Guvernului Orban:
Incepem cu un subiect de maxima importanta, respectiv motiunea de cenzura.
Clar subiectul verii.
Cum s-a ajuns la concluzia ca este necesara aceasta motiune si care sunt principalele motive ale motiunii?
Sa stiti ca discutiile pe marginea motiunii au inceput de multa vreme, dar momentul depunerii si momentul votului s-a amanat destul de mult din punctul de vedere al unora dintre cei care asteapta. Nu trebuie sa uitam cronologia si starea de fapt din Romania. Am plecat la drum cu un guvern votat in Parlament in niste conditii cu totul si cu totul speciale, intr-un moment in care am trecut de la o gluma proasta – ma refer la momentul fugii din Parlament a premierului desemnat Citu – la o chestiune foarte serioasa - atunci cand mortii curgeau in valuri in tari puternice din UE din cauza pandemiei de covid, si noi in Romania inca mai aveam o parte a clasei politice, in special la nivelul PNL care se gandea la alegeri anticipate. A fost o chestiune naucitoare cu oameni care au inceput sa vina in valuri din Europa, la momentul respectiv lucrurile s-au precipitat destul de repede pentru noi toti, pentru ca am plecat de la o banala gripa, o raceala usoara cum spunea domnul presedinte, si am ajuns la un cataclism sanitar care ne-a lovit foarte rapid. Din punctul asta de vedere, cumva asteptarile de la PSD au fost ca intotdeauna sa asigure stabilitatea tarii. Exista forte politice in diverse feluri. De la “pesedisti” si romanii, si aproape tot ce inseamna om de bine in tara asta se asteapta cumva sa fie mai cerebrali, mai atenti cu nevoile publice. Imaginea asta a noastra nu s-a creat peste noapte, este pana la urma o chestiune care vine din perioada asta destul de tumultoasa din ultimii ani, si au fost momente discutabile. Am platit un pret politic si un pret de imagine pentru ca am luat decizia la momentul respectiv sa trecem un guvern care este lipsit de legitimitate, pentru ca se bazeaza pe o majoritate parlamentara care este destul de firava. Aduceti-va aminte ca la momentul motiunii primare, cea de la care a pornit totul, impotriva Guvernului Dancila, efectiv Guvernul PSD a fost dat jos cu oaste de stransura, cu transferuri discutabile, cu tradari neasteptate din partea unor oameni care activau la nivel politic in partide care pareau sa fie impotriva motiunii de cenzura.
Si acum din opozitie veniti cu motiune de cenzura pentru ce?
O motiune de cenzura pentru ca nu se mai poate.
Deci principala nemultumire ar fi pe partea economica si pe modul de gestionare a crizei Covid?
Pe toate partile. Deci in momentul de fata nu exista un subiect pe care sa il poti bifa ca o bila alba, fie ca vorbim de educatie, sistemul public de sanatate. Oamenii astia s-au imbatat cu apa rece. S-au asteptat ca pur si simplu doar cu niste lozinci, doar cu niste sloganuri pe care le-au manifestat in spatiul public, o sa continue sa aiba voturi. Eu cred ca o sa aiba o surpriza incepand cu alegerile de la sfarsitul lunii septembrie si va culmina cu alegerile parlamentare. Pana la urma noi am creat un orizont de nemultumire, noi pesedistii, pur si simplu pe lozinci. Daca ne evalua oricine la capitolul realizari cu siguranta am fi trecut...
Si pe demonizarea lui Liviu Dragnea.
Si pe demonizarea tuturor pesedistilor, pentru ca sintagma ciuma rosie, placuta suedeza si alte cateva momente cu un simbol aparte nu au fost rulate ca o strategie intamplatoare. Ele sunt lucrate in niste laboratoare foarte bine puse la punct, cu oameni care stiu sa lucreze cu masele mari de oameni, sa manipuleze informatia publica, si am ajuns pur si simplu intr-o Romanie in care lucrurile erau albe si foarte clare sa fie prezentate ca fiind negre.
Problema este ca nu sunt nemultumiri doar din afara PSD, un exemplu in acest sens este cazul numirii domnului Vasile Dancu la conducerea Consiliului National al PSD, numire din care intelegem ca a nemultumit foarte multi membri ai partidului. Care este pozitia dumneavoastra?
Eu sunt unul dintre cei care au participat la acea sedinta, sunt membru al CEX-ului, si spun ca cei foarte multi membri ai partidului s-au manifestat printr-un vot impotriva. Domnul Mina (n.r. - Marian Mina, presedintele Consiliului Judetean Giurgiu) a si exprimat o pozitie vehementa, a si argumentat de ce vede lucrurile asa.
Va pati ceva domnul Mina?
Nu. Eu cred ca va castiga Consiliul Judetean, intr-adevar va pati ceva. Din punctul asta de vedere ne indepartam de o perioada in care conformismul si lipsa ideilor exprimate in mod public in partid ne-au adus la acest scor de care discutam. In ce ne priveste descoperim o democratie cu care trebuie sa ne obisnuim, o democratie in care conteaza parerile, dar in care majoritatea decide.
Revenind la doua aspecte mentionate mai devreme: aveti in momentul de fata numarul necesar de semnaturi pentru motiunea de cenzura, il veti avea?
Avem in momentul de fata adeziunea tuturor pesedistilor pentru motiunea de cenzura, avem voturile parlamentarilor care inca reprezinta ALDE si speram sa le obtinem si pe celelalte. Motiunea de cenzura este un demers pe care partidele de opozitie le fac neavand majoritate ca sa puncteze niste subiecte. Textul motiunii este o chestiune care se lucreaza si se puncteaza in functie de evolutia la care depui motiunea. Pana atunci, ideea care a reiesit din toate discutiile – si la nivelul grupurilor parlamentare, si la nivelul decidentilor politici, presedintilor organizatiilor judetene de partid – a fost ca acest guvern catastrofal guverneaza nu prost, ci foarte prost, dar nu poate fi lasat sa continue pentru ca dezastrul pe care il creeaza in fiecare zi in care sta la guvernare va fi foarte greu de reparat si reparat. Oamenii astia au reusit ca in sase luni de zile sa faca sa se evapore un milion de locuri de munca, au reusit sa pastreze o zona sensibila a economiei – Horeca si turismul – la un nivel la care oamenii nu pot sa supravietuiasca, mor.
Deci motiunea va trece?
Eu spun ca motiunea, in momentul in care va ajunge sa fie depusa, va avea voturile, ar trebui sa si treaca. Am avut discutii cu ALDE, avem discutii si cu ceilalti, cu Pro Romania si UDMR.
Daca va trece motiunea veti propune un premier?
Sigur.
Va fi Vasile Dancu?
In momentul de fata nu este luata o decizie pentru pasul doi, pentru ca in momentul de fata lucrurile trebuie facute etapizat. In momentul de fata suntem in dialog cu tot ce inseamna forte parlamentare, cu tot ce inseamna parlamentari nemultumiti de oriunde ar fi ei. Va spun ca exista chiar si in sanul PNL oameni care este posibil sa voteze motiunea de cenzura, pentru ca sunt oameni care nu vad lucrurile in acelasi ton cu cei care astazi decid si conduc PNL.