Liber la imprumuturi de la stat. Suma nu trebuie sa depaseasca 1,5 miliarde lei (Document)
Ministerul Dezvoltarii a pus in dezbatere publica Proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru asigurarea unor imprumuturi din Trezoreria Statului. Concret, unitatile administrativ-teritoriale pot solicita contractarea de imprumuturi, de la Trezoreria Statului, in limita sumei de 1,5 miliarde de lei, pentru asigurarea cofinantarii proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si de la donatori europeni in cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru institutiile publice finantate integral din bugetul local si pentru asociatiile de dezvoltare intercomunitara din care fac parte, proportional cu obligatiile care le revin.
Potrivit Notei de Fundamentare, modalitatea de acordare a imprumuturilor solutioneaza unele probleme urgente ale autoritatilor administratiei publice locale, tinand cont de faptul ca, in prezent, potrivit unei analize realizate de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, sunt in implementare 7.659 de proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile, iar, in cazul unora dintre ele unitatile administrativ-teritoriale, au dificultati in asigurarea resurselor financiare, din bugetele locale, pentru plata cheltuielilor neeligibile sau a cofinantarii.
”Prin aceasta masura, sprijinim unitatile administrativ-teritoriale care au inregistrat dificultati in continuarea proiectelor, ca urmare a lipsei de resurse financiare in bugetele locale. Finalizarea proiectelor are, ca principal obiectiv, cresterea calitatii serviciilor publice pentru cetateni”, a declarat ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila.
Finantarea cheltuieliilor neeligibile
Prin mecanismul propus, se creeaza atat posibilitatea contractarii unor imprumuturi pentru asigurarea finantarii cheltuielilor neeligibile, a prefinantarii si/sau cofinantarii acestora, cat si posibilitatea refinantarii datoriei publice locale ce decurge din imprumuturile contractate din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului.
Dobanda aferenta imprumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare autorizarii imprumutului, la care se adauga o marja in functie de scadenta imprumuturilor, iar rata dobanzii rezultata ramane fixa pe toata durata de derulare a imprumutului.
Marja se stabileste astfel: 1 punct procentual pentru scadente de pana la 3 ani inclusiv, 1,5 puncte procentuale pentru scadente intre 3 si 5 ani inclusiv, respectiv 2 puncte procentuale pentru scadente intre 5 si 10 ani inclusiv. Imprumuturile pot beneficia de o perioada de gratie de 12 luni, iar rambursarea acestora se poate face intre 1 si 10 ani, cu posibilitatea rambursarii anticipate.
Limita pusa prin lege
Creditele contractate, conform proiectului de act normativ, constituie o exceptie de la limita de indatorare prevazuta prin lege, iar, pentru a asigura accesibilitatea la aceasta masura si pentru localitatile mai mici, sunt prevazute plafoane in functie de marimea localitatilor. Astfel, judetele vor putea contracta cel mult 35 de milioane de lei, municipiile resedinta de judet si sectoarele municipiului Bucuresti – cate 30 de milioane de lei, municipiile - cate 20 de milioane de lei, iar orasele si comunele au plafoane nelimitate.
Termenul-limita de depunere, la directiile generale regionale ale finantelor publice/administratiile judetene ale finantelor publice, a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale este 31 octombrie 2025.