LIBER DE LA COMISIA EUROPEANA PENTRU MAJORAREA PENSIILOR – Oficialii de la Bruxelles au pus insa conditii: cheltuielile sa fie sustenabile. Guvernul trebuie sa elimine si inechitatile din sistem

483

sursa foto: universulargesean.ro

Vesti bune: Comisia Europeana este de acord cu majorarea pensiilor. Astfel, statul nu va mai fi obligat sa se incadreze cu cheltuielile in procentul de 9,4% din PIB.

Potrivit antena 3 CNN, in noul PNRR statul isi va asuma insa ca toate cheltuielile pe care le va face cu plata pensiilor vor fi sustenabile. Comisia a mai a cerut ca noua lege a pensiilor sa fie redactata mai devreme, termenul fiind noiembrie. Prin aceasta lege, Guvernul trebuie sa elimine si inechitatile din sistem.

Banii incasati de varstnici

Institutul National de Statistica anunta in iunie ca pensia medie lunara a inregistrat o crestere de peste 12% in trimestrul I 2023 fata de trimestrul IV 2022. Pensia medie lunara, determinata luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurari sociale, invaliditate, urmas, a fost de 2.101 lei in primul trimestru din 2023, in crestere cu 12,6% fata de trimestrul precedent. Numarul mediu de pensionari a fost de 4,983 milioane persoane in trimestrul I 2023, in scadere cu 9.000 persoane fata de trimestrul IV 2022.
Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 2.003 lei, iar raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 52,8% (comparativ cu 49,0% in trimestrul precedent).

 

Ultimele articole