LEGISLATIA CRIPTO AFLATA PE MASA KREMLINULUI, „DEVOALATA” IN PRESA – Gigantii pietei cripto au unda verde de la Moscova daca isi fac reprezentanta in Federatia Rusa

1216

Ministerul rus al Finantelor a finalizat proiectul de lege privind legalizarea criptomonedelor si l-a trimis guvernului de la Kremlin pentru aprobare. Cotidianului local rus Kommersant a dat publicitatii sambata, 16 aprilie, versiunea finala „autentica” a legislatiei aflata pe masa autoritatilor de la Moscova. Rusia este, astfel, la un pas de reglementarea tranzactionarii si minarii criptomonedelor.

Astfel, ministerul rus a propus inlocuirea conceptului de „investitor calificat” cu acela de „cumparator profesionist de moneda digitala”. Statutul este atribuit de catre operatorul platformei pentru tranzactionarea sau schimbul de moneda digitala pe baza rezultatelor testarii activitatii de tranzactionare cripto a persoanei care solicita sa i se recunoasca aceasta calitate de „cumparator profesionist” . Procedura ar trebui sa fie stabilita de guvernul rus, precum si impozitarea.

„Testarea” de succes implica in special capacitatea persoanei in cauza de a investi cel putin 600.000 de ruble pe an in criptomonede, relateaza plusworld.ru, care citeaza Kommersant. Daca testul nu este trecut sau rezultatul este nesatisfacator, atunci suma maxima pe care persoana respectiva o poate investi va fi limitata la 50.000 de ruble. In acelasi timp, cumparatorii profesionisti care au trecut testarea vor putea investi in active digitale fara restrictii.

Pe 14 aprilie, Serghei Katyrin, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Rusiei, a recomandat colaborarea cu tarile africane pentru efectuarea decontarilor transfrontaliere in criptomonede si monede digitale ale bancilor centrale (CBDC) , relateaza si CoinTelegraph.

Chen Limin – CFO la ICB Fund – considera ca cea mai mare platforma de tranzactionare a activelor digitale din lume – Binance – ar putea primi unda verde pentru a se stabili in Rusia. In mod interesant, Binance si-a afisat deja intentiile de extindere in tara.

Operatorii de actiuni de tranzactionare cripto trebuie sa fie inregistrati ca persoane juridice in Rusia

Potrivit ziarului Kommersant, expertii considera ca documentul deschide noi oportunitati pentru minerit, care pot fi realizate de persoane juridice si antreprenori individuali dupa inregistrarea in registrul relevant. Pentru minerit, centrele existente de procesare a datelor (DPC) pot fi utilizate in acest scop daca proprietarul este o entitate juridica rusa.

Un operator de schimb cu un capital de cel putin 30 de milioane de ruble si un operator al unei platforme de tranzactionare digitala cu un capital de cel putin 100 de milioane de ruble vor putea intermedia circulatia activelor digitale. Persoanele juridice din prima categorie vo efectua cumpararea si vanzarea „in nume propriu si pe cheltuiala proprie prin anuntarea publica a preturilor”, iar cele din a doua categorie vor desfasura licitatii organizate. Operatorul va putea converti in fiat si retrage active digitale doar printr-un cont bancar.

Totodata, proiectul de lege stabileste cerinte destul de stricte pentru ambii operatori, precum crearea unei unitati structurale separate, raportarea anuala, stocarea informatiilor despre licitatii, control intern si audit, un registru specializat, licentiere si multe altele.

Rusii au liber la tranzactionare pe platforme cripto din afara tarii, dar sub stricta monitorizare a autoritatilor de la Kremlin

Doar persoanele juridice ruse pot deveni operator cripto, iar platformele de tranzactionare cripto straine trebuie sa creeze o reprezentanta cu drepturi depline pentru a obtine o licenta de operare in Federatia Rusa. In acelasi timp, proiectul de lege nu interzice cetatenilor rusi sa foloseasca site-uri straine, dar va fi imposibil sa vanda sau sa cumpere active digitale fara identificare.

Pe 8 aprilie, autoritatile din Rusia au anuntat modificarea si finalizarea proiectului de lege privind reglementarea activelor digitale, care clarifica aspecte legata de circulatia, emiterea, tranzactionarea, mineritul criptomonedelor.

Ministerul de Finante al Rusiei a finalizat proiectul de lege Cu privire la moneda digitala, tinand cont de pozitiile departamentelor de resort si l-a trimis Guvernului Federatiei Ruse. Au fost clarificate si concretizate anumite prevederi ale proiectului de lege, inclusiv cele legate de activitatile de minerit digital.

Proiectul de lege prevede crearea unei reglementari cuprinzatoare a pietei cripto, inclusiv procedura de efectuare a tranzactiilor cu monede digitale si minarea acestora, precum si determinarea specificului activitatilor subiectilor pietei cripto”, se arata in anuntul publicat de Ministerul rus de Finante.

Rusia a anuntat ca ia in calcul plata gazelor rusesti in Bitcoin, dupa ce a anuntat ca accepta ruble, lire turcesti si yuani chinezesti

In urma sanctiunilor internationale impuse Rusiei dupa invazia Ucrainei si a inflatiei accelerate de acestea, presedintele Societatii Ruse de Gaz, Pavel Zavalny, a sugerat posibilitatea de a accepta Bitcoin ( BTC ) ca plata pentru exportul de petrol si gaze, asa cum a relatat Lumea Banilor pe 28 martie. Zavalny a recomandat la acel moment efectuarea platilor in ruble rusesti, yuani chinezesti, lire turcesti sau chiar Bitcoin (BTC) din „tari prietene”. Cu toate acestea, „tarile neprietenoase” si-ar putea plati petrolul in ruble sau aur.

Kremlinul si Banca Nationala a Rusiei au ajuns la un acord cu privire la modul de reglementare a criptomonedelor, potrivit unui anunt de marti, 8 februarie 2022, al Guvernului rus, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment. La inceputul anului 2022, banca centrala a Rusiei (cunoscuta pentru punctul sau de vedere anti-cripto) a propus implementarea unei interdictii generale asupra tuturor eforturilor de active digitale in interiorul granitelor Rusiei. Însa Ministerul de Finante si presedintele Vladimir Putin nu au sustinut ideea. Primul a sugerat ca impunerea unui cadru de reglementare in industrie este un pas mai bun, in timp ce liderul Rusiei a sustinut ca activitatile cripto (in special mineritul) ar aduce beneficii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

liternet