LEGEA PENTRU VOUCHERELE DE VACANTA – Domeniul privat inca asteapta

531

foto: rtv.net

Angajatii din mediul privat asteapta decizia Camerei Deputatilor cu privire la acordarea voucherelor de vacanta. Proiectul de lege se afla acum in Senat.

Potrivit proiectului aflat in Camera, 4,2 milioane de angajati din sectorul privat vor beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, daca legea va fi votata.
Potrivit initiatorilor, efortul bugetar este de circa 6,09 miliarde lei. I
In expunerea de motive se arata ca in Romania, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeana, unde se inregistreaza o medie de 26% – 27%. In Romania, 25% reprezinta doar contributia la CAS, la care se adauga 10% impozitul pe venituri din salarii si alte taxe. Fiscalitatea ridicata atrage dupa sine si un grad de colectare redus.

​ Motivarea

Se arata ca la CAS statul incaseaza doar 80% – 85% din totalul sumelor. In aceste conditii, potrivit initiatorilor, este necesara identificarea de parghii legislative prin care presiunea fiscala sa devina cat mai redusa si care sa incurajeze incheierea de contracte de munca:
De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituita masura prin care angajatii beneficiaza, printre altele, si de vouchere de vacanta in suma de 1.450 lei anual, Voucherele de vacanta reprezinta si un mijloc prin care salariatii isi refac puterea si capacitatea de munca si, astfel, inregistreaza o productivitate crescuta a muncii. Consideram ca acest mecanism poate fi extins si pentru cei 4,2 milioane de angajati din sectorul privat, astfel incat sa poata beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, in valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acestia contribuie deja sub forma impozitului pe venit si/sau CAS”.

*Cititi aici varianta adoptata de Senat

Ultimele articole