Legea pentru pensiile romanilor, in Senat. Cota de contributie ar putea ajunge la 10% (Document)
20 January 2025 18:00 Lumea Banilor 426Oferirea unei flexibilitati mai mari participantilor la Pilonul II de pensii, prin alegerea unei cote de contributie intre 4,75% si 10 %, cu un procent implicit de 4,75% pentru cei care nu isi exprima optiunea, prevede proiectul de lege pentru completarea art.43 din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat depus in Senat. In prezent, cota virata de angajatori este de 4,75%, iar banii ajung la fonduri private care ii investesc, urmand ca la pensionare romanii sa primeasca banii.
In Expunerea de motive se arata ca modificarea propusa urmareste sa ofere participantilor libertatea de a-si alege cota de contributia la
fondul de pensii, intr-un interval cuprins intre 4,75% si 10%, cu un procent implicit de 4,75% in absenta exprimarii unei optiuni. Aceasta initiativa raspunde necesitatii de a crea un sistem de pensii mai flexibil si mai adaptat nevoilor individuale, avand in vedere diversitatea situatiilor economice ale cetatenilor, arata initiatorii.
Impact pozitiv
In Expunerea de motive se sustine ca modificarea legislativa va avea un impact socio-economic pozitiv prin sporirea gradului de personalizare a contributiilor la fondurile de pensii administrate privat. Aceasta va permite participantilor sa-si ajusteze contributiile in functie de veniturile si planurile lor financiare, ceea ce va stimula conformarea voluntara pentru obligatiile fiscale constand in CAS:
“Flexibilitatea oferita va incuraja implicarea mai activa a cetatenilor in planificarea propriului viitor financiar, contribuind astfel la o mai buna securitate financiara in perioada de pensionare”.
Cresterea numarului de participanti implicati activ in alegerea cotelor de contributie ar putea duce la o majorare a economiilor totale administrate de fondurile de pensii, avand astfel un efect benefic asupra pietei financiare in ansamblu, sustin initiatorii.
“Oferirea posibilitatii de a contribui mai mult la Pilonul 2 va conduce si la cresterea increderii in sistemul de pensii, in ansamblu, astfel incat persoanele cu venituri mai mari vor fi incurajate sa nu mai optimizeze veniturile fiscale in sensul diminuarii la minimum a platii CAS”.