LEGEA PENSIILOR – Parlamentarii vor s-o schimbe. Iata proiectul (Document)

1144

foto;digi24

Mai multi deputati, printre care si fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru, (foto), au initiat o propunere legislativa cu privire la completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit expunerii de motive, articolul 109 din legea privind sistemul unitar de pensii publice stabileste modalitatea prin care sunt platite pensiile catre beneficiari si, de asemenea, modalitatea prin care sunt distribuite documentele de informare cu privire la sumele platite („talonul mov”) catre pensionarii care au optat pentru virarea sumei in cont de card/in cont curent.

In expunerea de motive se arata ca din numarul total de 4,66 milioane de pensionari aflati in plata in luna februarie 2021, aproximativ 40% primesc pensia prin virament bancar. Pentru acestia, CNPP transmite odata cu virarea sumelor in cont si documentele de informare (talonul mov) cu privire la sumele platite. In format fizic (hartie), prin Posta Romana, pentru a fi inmanate lunar la domiciliul/resedinta lor.

Pentru persoanele care incaseaza pensia in cont curent sau cont de card, in situatia in care nu au fost gasite la domiciliu, documentele de informare cu privire la sumele platite (taloanele mov), se pastreaza la sediul oficiului postal pe o perioada de 24 luni, fara a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.

Nemultumiri

Initiatorii arata ca din semnalele primite de la pensionari, majoritatea sunt nemultumiti de faptul ca aceste taloane sunt de multe ori ratacite sau intarzie sa le fie livrate, a reiesit nevoia de a le oferi in format electronic:

„Majoritatea acestor persoane au optat pentru a primi pensia in cont bancar, tocmai pentru a evita ca pensia sa le fie livrata in numerar la domiciliu si doresc ca si documentele (taloanele de pensie) doveditoare sa le fie livrate in format electronic. Pensionarii il pot accesa oricand, il pot tipari in mai multe exemplare, functie de nevoie si nu mai trebuie sa astepte postasul in ziua si ora fixa.
Unii pensionari au inca un loc de munca, ceea ce face imposibil sa fie prezenti acasa atunci cand vine postasul, iar altii locuiesc la alta adresa fata de adresa de domiciliu (unde aduce postasul talonul mov) astfel incat trebuie sa recurga la diferite masuri pentru a intra in posesia lor (fiindu-le necesar pentru control la medicul de familie sau pentru transportul public sau la banca), Este o corvoada pentru unii pensionari sa intre in posesia talonului mov, ei fiind invatati cu mijloacele electronice de comunicare si cu serviciile bancare.

Modificarea legii

Asadar, propunerea legislativa are in vedere modificarea legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin introducerea posibilitatii transmiterii, de catre Casa Nationala de Pensii Publice, la cerere, in format electronic (prin e-mail sau in contul online deschis in portalul CNPP) a documentului care face dovada platii (talonul mov) – pentru pensionarii care au optat pentru plata in cont curent sau cont de card. Transmiterea se va face in luna urmatoare inregistrarii cererii. Transmiterea documentului in format electronic devine o optiune, nu o obligatie.

Prin proiectul propus, documentul de plata in format electronic va avea aceeasi valoare juridica ca si cel livrat in format hartie si va fi acceptat de catre institutiile care solicita prezentarea acestuia ca dovada a calitatii de persoana aflata in pensie.

De asemenea, proiectul propus nu presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat si nu presupune stabilirea de noi obligatii pentru contribuabili. Dimpotriva, aceasta modificare va aduce o economie la bugetul Casei Nationale de Pensii Publice prin diminuarea cheltuielilor generate de livrarea fizica a taloanelor prin operatorul Posta Romana”.

Iata proiectul de lege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole