LEGEA PENSIILOR – Klaus Iohannis a semnat. Ce trebuie sa stie angajatorii. Masuri pentru angajati. Schimbarile (Document)
Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 4 aprilie 2022, Decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 106 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Concret, se completeaza legea, in sensul crearii obligatiei in sarcina caselor teritoriale de pensii de a transmite angajatorilor informatii cu privire la emiterea deciziilor de pensionare pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partial sau de invaliditate.
Pana la promulgarea legii, decizia de pensionare era comunicata doar persoanei care formuleaza cererea de pensionare, fara a fi comunicat si angajatorului faptul ca a fost emisa, precum si data emiterii acesteia.
In expunerea de motive se arata ca daca angajatorul nu are cunostiinta de emiterea deciziei de pensionare sau in cazul pensiei pentru limita de varsta nu are cunostinta de indeplinirea stagiului minim de cotizare al salariatului, se afla in imposibilitatea de a respecta prevederile legale in ceea ce priveste termenul de constatare a incetarii de drept a contractului individual de munca
Iata expunerea de motive:
"Prin prezenta initiativa legislativa se completeaza articolul 106 al Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, in sensul crearii obligatiei in sarcina Caselor teritoriale de
pensii de a transmite angajatorilor informatii cu privire la emiterea deciziilor de pensionare pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partial sau de invaliditate.
In situatia actuala, decizia de pensionare este comunicata doar persoanei care formuleaza cererea de pensionare, fara a fi comunicat si angajatorului faptul ca a fost emisa, precum si data emiterii acesteia.
Proiectul de lege reglementeaza obligativitatea caselor teritoriale de pensii ca, in acelasi termen in care trimit persoanei care a formulat cererea de pensionare pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partial sau de invaliditate, sa notifice printr-o informare si angajatorul cu privire la emiterea acesteia.
Incetarea contractului de munca
Aceasta completare a textului de lege se impune a fi facuta deoarece contractele individuale de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, comunicarea deciziei de pensie (..), ori, decizia de pensionare fiind comunicata doar angajatului, angajatorul poate lua in intarziere sau deloc la cunostinta de emiterea acesteia, fiind astfel in culpa cu privire la netrimiterea deciziei de constatare a incetarii de drept a contractului individual de munca.
Respectarea prevederilor legale
Conform dispozitiilor art. 56 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii republicat, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia in scris, prin decizie a angajatorului, ori daca angajatorul nu are cunostiinta de emiterea deciziei de pensionare sau in cazul pensiei pentru limita de varsta nu are cunostinta de indeplinirea stagiului minim de cotizare al salariatului, se afla in imposibilitatea de a respecta prevederile legale in ceea ce priveste termenul de constatare a incetarii de drept a
contractului individual de munca.
Raspunderea contraventionala
lncetarea de drept a contractului individual de munca este o incetare ope legis, fara sa fie necesara manifestarea de vointa a angajatorului sau a salariatului, iar activitatea prestata fara sa existe contract individual de munca va atrage raspunderea contraventionala celor doi parteneri (angajator-salariat), in conformitate cu art. 260 alin (1) lit e) si f) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii.
Alte implicatii care decurg din faptul ca angajatorul nu are cunostinta de emiterea deciziei de pensionare constau in cumularea de catre salariat, a veniturilor obtinute din salariu cu veniturile obtinute din pensia anticipata sau pensia anticipata partial, fapt interzis”.