LEGEA LUI CITU – Initiativa legislativa a fostului premier pentru scaderea contributiilor la asigurari sociale (Document)
Propunerea legislativa pentru completarea Codului fiscal initiata, printre altii, si de fostul premier Florin Citu, a fost depusa in Senat. Este vorba despre scaderea contributiilor la asigurari sociale.
Concret, se propun urmatoarele modificari ale politicii fiscale:
-diminuarea cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20% a contributiilor de asigurari sociale, incepand cu 1 ianuarie 2024;
-instituirea unui plafon maxim pentru calculul si plata contributiilor sociale de sanatate, la maximum 3 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, incepand cu 1 ianuarie 2024.
In expunerea de motive se arata ca povara fiscala aplicata asupra persoanelor care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor este una dintre cele mai mari din spatiul Uniunii Europene:
"Printre consecintele acestei stari de fapt putem enumera: un nivel ridicat al muncii la negru sau in zona gri, un numar covarsitor de salarii minime brute, o destimulare a muncii in favoarea diferitelor forme de asistenta sociala.
Mai mult decat atat, inflatia galopanta inregistrata in orizontul de timp 2022-2023 impune adoptarea unor masuri cu caracter fiscal care sa conduca la majorarea veniturilor nete ale tuturor angajatilor, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat, in scopul protejarii relative a puterii de cumparare a angajatilor. De asemenea, trebuie precizat faptul ca, indiferent de nivelul contributiei de asigurari sociale de sanatate, asiguratii dispun de acelasi pachet de servicii de sanatate”.
Impact pozitiv
Initiatorii sustin ca masurile propuse vor asigura un volum relativ constant al cererii agregate la nivel national, cu impact pozitiv asupra veniturilor fiscale: TVA, accize, impozit pe salarii. Va exista, pe termen mediu, si un impact bugetar pozitiv de runda a doua, ca urmare a stimularii consumului si cresterii economice.
"Mai trebuie precizat faptul ca, relativa diminuare a veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat va fi compensata, pe termen scurt, prin transferuri de la bugetul de stat, iar, pe termen mediu si lung, anticipam o crestere a veniturilor de asigurari sociale si o echilibrare a bugetului asigurarilor sociale de stat”, se mai arata in expunerea de motive.