Legea imobiliarelor: se limiteaza avansul platit. Banii se depun intr-un cont cu destinatie speciala, administratorii raspund (Proiectul)
Propunerea legislativa privind responsabilitatea contractuala si raspunderea financiara in antecontractele de vanzare-cumparare incheiate cu dezvoltatori imobiliari initiata de mai multi parlamentari ai Uniunii Salvati Romania (USR) a fost depusa in Senat. Proiectul de lege prevede obligatia dezvoltatorului imobiliar de a detine o asigurare pentru transferul de proprietate, interdictia incheierii de antecontracte si promisiuni fara notarea autorizatiei de construire si a planului de apartamentare, limitarea avansului la 15% din valoarea contractului in lipsa asigurarii.
Initiatorii arata ca initiativa legislativa are ca scop consolidarea protectiei cumparatorilor in tranzactiile imobiliare, in special in cazul proiectelor de dezvoltare imobiliara ce implica condominii si cartiere rezidentiale construite de catre dezvoltatori imobiliari. Se urmareste reglementarea clara a unor aspecte esentiale din relatiile contractuale dintre dezvoltatorii imobiliari si cumparatori, prin introducerea unor masuri menite sa creasca responsabilitatea dezvoltatorilor si sa asigure un cadru transparent si sigur pentru ambele parti ale contractelor pentru desfasurarea acestor tranzactii.
Iata prevederile proiectului:
1. Obligatia dezvoltatorului imobiliar de a detine o asigurare pentru transferul de proprietate
“O problema frecvent intalnita pe piata imobiliara este aceea a nefinalizarii proiectelor de catre dezvoltatori, fie din lipsa de fonduri, fie din cauza insolvabilitatii acestora. Cumparatorii care au platit avansuri considerabile in cadrul antecontractelor se regasesc in situatia de a nu mai putea recupera banii investiti sau de a pierde proprietatea promisa. Prin obligarea dezvoltatorilor de a detine o polita de asigurare care sa acopere riscurile asociate transferului de proprietate, acest proiect de lege ofera cumparatorilor o garantie ca in cazul in care proiectul nu este finalizat sau dezvoltatorul devine insolvabil, sumele platite drept avans sunt protejate.
Polita de asigurare va acoperi riscuri precum nefinalizarea lucrarilor, falimentul dezvoltatorului sau alte situatii care ar impiedica transferul proprietatii catre cumparator la finalul contractului. Astfel, se elimina incertitudinea care planeaza adesea asupra cumparatorilor atunci cand incheie antecontracte pentru imobile aflate in stadiu de constructii”, se arata in Expunerea de motive.
2. Interdictia incheierii de antecontracte si promisiuni fara notarea autorizatiei de construire si a planului de apartamentare
“Una dintre problemele intalnite in practica actuala este incheierea de antecontracte si promisiuni de vanzare-cumparare pentru imobile aflate in condominii, fara ca autorizatia de construire sa fie notata in Cartea Funciara sau fara ca planul de apartamentare sa fie definitivat.
Aceasta practica genereaza incertitudini pentru cumparatori cu privire la legalitatea si viabilitatea proiectului, precum si riscul ca imobilul sa nu fie autorizat. Prin aceasta reglementare, se impune ca orice antecontract sau promisiune de vanzare-cumparare pentru imobilele din condominii sa fie incheiat doar dupa ce autorizatia de construire este notata in Cartea Funciara si planul de apartamentare este intocmit si inregistrat. Aceasta masura ofera transparenta si siguranta cumparatorilor, garantand ca imobilul are toate autorizatiile necesare si ca apartamentele sunt clar delimitate juridic si fizic”, explica initiatorii.
3. Obligativitatea formei autentice si inscrierea in Cartea Funciara a antecontractelor si promisiunilor, ad validitatem
Proiectul de lege prevede ca toate antecontractele sau promisiunile de vanzare-cumparare pentru imobilele din condominii trebuie sa fie incheiate in forma autentica si inscrise in Cartea Funciara ad validitatem. Aceasta masura garanteaza ca aceste documente au o forta juridica adecvata si ca orice tranzactie este transparenta si oficiala.
4. Limitarea avansului la 15% din valoarea contractului in lipsa asigurarii
Un alt punct important al proiectului de lege este limitarea avansului care poate fi solicitat de dezvoltatori la 15% din valoarea contractului, in cazurile in care acestia nu detin o asigurare pentru transferul de proprietate. Aceasta limitare este necesara pentru a proteja cumparatorii de riscul de a pierde sume semnificative de bani in cazul in care tranzactia nu este finalizata.
5. Depunerea banilor intr-un cont cu destinatie speciala si raspunderea administratorului
Pentru a evita utilizarea necorespunzatoare a sumelor achitate drept avans, proiectul de lege impune obligatia dezvoltatorilor de a deschide un cont bancar cu destinatie speciala, destinat exclusiv acoperirii costurilor de constructie. Administratorul va raspunde personal pentru utilizarea fondurilor in alte scopuri decat cele prevazute de lege.