Grid star
eveniment

LEGEA CONSUMATORULUI VULNERABIL – Proiectul lui Citu intra in dezbatere la Camera Deputatilor. Iata cati bani da statul, in plina explozie a preturilor la energie (Document)

In plina explozie a preturilor la energie, Proiectul de Lege privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie initiat de Guvern si adoptat de Senat in primavara, a fost pus pe Ordinea de zi a sedintei din 6-7 septembrie 2021 din Camera Deputatilor.

Ramane de vazut daca legea va ramane in forma adoptata de Senat, sau va suferi modificari in Camera Deputatilor, care este for decizional.
Premierul Florin Citu arata recent cu degetul spre Ludovic Orban, presedintele Camerei Deputatilor si seful sau de partid, si spunea ca acesta nu a luat masuri pentru a grabi adoptarea actului normativ, referindu-se la convocarea unei sesiuni extraordinare.

Iata ce prevede proiectul:

-Ajutorul pentru incalzire se acorda in functie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau al persoanei singure, prin compensarea procentuala a cheltuielilor pentru incalzire, dar nu mai putin de 10%, aplicata asupra valorii de referinta. Formula de calcul se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.


–Venitul mediu net lunar pana la care se acorda ajutorul pentru incalzire este de 810 lei/persoana in cazul familiei si de 1445 lei in cazul persoanei singure.
–Valoarea de referinta, in functie de sistemul de incalzire utilizat este:

a) de 250 lei/luna pentru gaze naturale;
b) de 500 lei/luna pentru energie electrica;
c) 160/luna pentru combustibili solizi si/sau petrolieri.


Pentru energia termica valoarea de referinta a ajutorului pentru incalzire se stabileste, lunar, in limita consumului mediu si in functie de pretul local al energiei termice facturate populatiei.

Supliment pentru energie

Legea adoptata de Senat mai prevede ca familiile si persoanele ale caror venituri sunt de pana la 810 lei/persoana in cazul familiei si de 1445 lei in cazul persoanei singure beneficiaza lunar de un supliment pentru energie calculat in functie de sursele de furnizare a energiei utilizate, dar nu mai mult decat valoarea consumului facturat, in cuantum de:

-30 lei/luna pentru consumul de energie electrica;
-10 lei/luna pentru consumul de gaze;
-10 lei/luna pentru consumul de energie termica;

-20 lei/luna pentru consumul de combustibili solizi si/sau petrolieri.
In situatia in care singura sursa de energie utilizata este cea electrica, cuantumul suplimentului este de 50 lei/luna.

Totul depinde de Parlament

Consumatorii vulnerabili vor beneficia din toamna de sprijin pentru plata facturilor la energie si gaze, cu conditia ca legea care permite acordarea acestor ajutoare sa fie votata in Parlament in septembrie, declara zilele trecute ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Potrivit ministrului Energiei, se va devansa termenul de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil, astfel incat sprijinul pentru plata energiei electrice si gazelor naturale sa fie acordat incepand cu acest sezon rece, nu de anul viitor:
„Sper ca legea sa fie aprobata in Parlament in prima parte a lunii septembrie, astfel incat sa putem acorda aceste ajutoare din octombrie-noiembrie".

*Cititi aici forma adoptata de Senat

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani