Legea CASS a primit aviz negativ. Comisia de munca din Camera Deputatilor refuza ca taxa la asigurarile de sanatate sa se plateasca pentru o singura sursa de venit (Document)
09 April 2024 11:14 Lumea Banilor 610Aviz negativ in Camera Deputatilor pe proiectul de lege care stipuleaza ca taxa la asigurarile de sanatate se va plati pentru o singura sursa de venit pentru care contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) are valoarea lunara cea mai mare.
Comisia pentru munca a avizat negativ initiativa legislativa, dupa ce anterior proiectul a fost respins in Senat: “Membrii Comisiei au examinat propunerea legislativa. In urma finalizarii dezbaterilor, membrii comisiei au hotarat, cu majoritate de voturi (5 abtineri), avizarea negativa a propunerii legislative”.
Votul final va fi dat in plenul Camerei, for decizional.
Actualele prevederi
In prezent, legea prevede ca romanii trebuie sa plateasca CASS pentru fiecare venit pe care il obtin. Astfel, daca ai venituri din cinci surse platesti de cinci ori CASS, chiar daca nu primesti ceva in plus fata de cel care plateste CASS doar o singura data.
In expunerea de motive a proiectului de lege se precizeaza ca actualul cadru normativ prevazut de Legea 227/2015 privind Codul fiscal defineste de o maniera neechitabila si descurajatoare contribuabilii si veniturile supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate. Astfel, o persoana fizica care realizeaza venituri din mai multe surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru toate tipurile de venituri inregistrate in Romania si in afara Romaniei, desi contribuabilul nu obtine, in virtutea acestor contributii, din partea sistemului public de sanatate o contraprestatie sub forma unor servicii de sanatate superioare, un pachet de servicii medicale superior altor contribuabili, asigurati sau co-asigurati, in temeiul legii: "Acest tip de politica fiscala descurajeaza puternic persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau pensii sa obtina venituri si din alte surse, devenind o piedica reala in calea initiativei private si a antreprenoriatului din Romania, cu impact negativ si asupra bugetului general consolidat al statului”.
>>Proiectul de lege pentru modificarea art.155 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal