LEGEA AUSTERITATII, ANALIZATA LA CCIR - Mihai Daraban: Nu inteleg de ce Statul Roman pedepseste mediul de afaceri in asemenea hal
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a organizat in 31 octombrie 2023 conferinta „Masuri de austeritate vs. Mediul de afaceri” in cadrul careia, in prezenta reprezentantilor antreprenorilor din Romania, precum si in cea a specialistilor din domeniu, au fost puse in discutie efectele legii “austeritatii” fiscale, act normativ pentru care Guvernul si-a asumat recent raspunderea in fata Parlamentului si care va intra in vigoare incepand cu data de 1 noiembrie 2023.
"Dupa cum ne arata ultimele date de la ANAF, din luna august a acestui an, mediul de afaceri si-a facut datoria cu brio fata de bugetul national. Si nu vorbim numai de acest an, acest lucru se intampla de multa vreme incoace. Organizand Topul National al Firmelor, noi avem proaspat in memorie toate aceste cifre. Astfel, pentru anul fiscal 2022 au depus bilantul 846.459 de companii, cu peste 44 de mii de companii mai mult decat in anul precedent. Ceea ce este insa cu adevarat spectaculos, cifra de afaceri a crescut de la 392 de miliarde de euro, cat se inregistra in 2021, la 494 de miliarde de euro, in 2022, iar profitul brut a crescut de la 41,5, in 2021, la 45,6 miliarde de euro, in 2022.
Avand in vedere toate aceste cifre, nu inteleg de ce Statul Roman pedepseste mediul de afaceri in acest hal, prin legea austeritatii. Statul ar trebui sa dea un exemplu de bune practici, sa isi faca ordine in ograda, sa se uite mai atent la companiile de stat care reprezinta gauri mari in buget. Ele au calcat pe bec, nu mediul de afaceri platitor de taxe. Masurile fiscale asumate de Guvern vor avea repercusiuni asupra mediului de business si aici ma refer in special la companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro, companii mari care conteaza mult pentru economia romaneasca. Unii vor faramita societatile pentru a reduce cifra de afaceri impozitata cu 1%, altii isi vor reloca firmele si asta deoarece statul roman te impinge usor la tot felul de artificii ca sa poti sa supravietuiesti in mediul din Romania”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.
Impozit de 70%
“Cea mai socanta dintre dispozitii spune ca, daca faci parte din cei 15 milioane de cetateni care au bani asupra lor si te-a gasit organul fiscal, iar banii nu au sursa identificata de provenienta ti se aplica un impozit de 70% pe suma respectiva. Avem in Constitutie art. 44 alin. 8 care spune ca averea licita se prezuma si se poate confisca de instanta, daca se constata ca este ilicita. Ideea de a impozita chiar si retroactiv sumele care nu pot fi identificate exista deja in Codul Fiscal. Noua lege spune ca se aplica acest impozit de 70% pentru combaterea evaziunii fiscale, spalarii de bani si coruptiei. Niciun mijloc pus in practica in 25 de ani nu a dus la scaderea evaziunii fiscale si nici la scaderea optimizarii fiscale.
M-as fi asteptat ca legea austeritatii sa introduca masuri pentru sporirea incasarilor din TVA. In realitate, s-au introdus cote diferentiate de TVA in zone neasteptate, in conditiile in care piata imobiliara este in scadere. Neasteptat, s-a ridicat de la 5% la 9% TVA pentru festivaluri si produse traditionale. Aceasta masura pare o sanctiune, un fel de acciza pentru a restrange consumul de produse de acest gen. Atrag atentia ca atunci cand s-a modificat TVA de la 19% la 22%, acest lucru s-a vazut imediat in economie, in 2010, atunci cand a fost inregistrat cel mai mare numar de falimente”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea.