Grid star
eveniment

AMNINSTIA, ADOPTATA - Peste 60.000 de companii si 370.000 de salariati erau afectati de interpretarea data de ANAF asupra utilizarii tichetelor cadou

Vesti bune pentru companii si angajatii acestora: a fost adoptata legea aministiei privind tichetele cadou. Astfel, contribuabilii vor scapa de plata sumelor stabilite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) atunci cand aceasta a reincadrat veniturile din tichete cadou in venituri salariale.

Potrivit senatorului PSD Stefan Radu Oprea, unul dintre initiatorii legii, peste 60.000 de companii si 370.000 de salariati erau afectati de interpretarea data de ANAF asupra utilizarii tichetelor cadou. Fiscul considera ca sunt venituri de natura salariala si atunci ar fi trebuit impozitate. Oprea arata insa ca spiritul legii era altul, dar neclaritatea normei a lasat loc de interpretari. Parlamentarul precizeaza intr-o postare pe facebook ca 370.000 de lucratori au scapat de povara unor procese lungi pentru a-si apara drepturile sau de plata unor sume nedatorate in mod real.

Iata anuntul facut de Stefan Radu Oprea:

Legea amnistiei privind tichetele cadou a fost promulgata!
Peste 60.000 de companii si 370.000 de salariati erau afectati de interpretarea data de ANAF asupra utilizarii tichetelor cadou. ANAF considera ca sunt venituri de natura salariala si atunci ar fi trebuit impozitate. Spiritul legii era altul, dar neclaritatea normei a lasat loc de interpretari.
In general, nu sustin aministiile fiscale pentru ca ele ii dezavantajeaza pe cei corecti, insa, in acest caz, salariatii nu aveau nicio vina si ar fi fost incorect ca sa li se impute retroactiv sume consistente.
Impreuna cu senatorul Robert Cazanciuc si cu reprezentantii unor asociatii patronale, dintre care l-as mentiona pe domnul Ovidiu Gheorghe, presedintele ACDBR, am initiat proiectul care a devenit lege.
370.000 de lucratori au scapat de povara unor procese lungi pentru a-si apara drepturile sau de plata unor sume nedatorate in mod real”.

Nemultumirile patronilor

In noua de fundamentare se arata ca in anul 2021, mai multe asociatii patronale au sesizat membrilor Parlamentului necesitatea indreptarii situatiilor aparute in practica din cauza interpretarilor diferite ale legislatiei fiscale si a opiniilor contradictorii ale organelor fiscale referitoare la impozitarea veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii acestora, opinii care au dus la impozitarea diferita a aceluiasi tip de venit obtinut de aceeasi categorie de contribuabili in conditii similare:

Prin OUG 130 emisa la data de 18 decembrie 2021 au fost clarificate pentru viitor la nivel de lege conditiile in care pot fi emise si utilizate tichetele cadou. Anterior acestor modificari, normele din Codul fiscal stabileau ca in aceasta categorie se includ, pe langa veniturile enumerate la art. 114 alin. (2) din Codul fiscal, de exemplu, si urmatoarele venituri realizate de persoanele fizice: (…)
f) tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii.

Controalele ANAF

Prin urmare, legislatia fiscala prevedea ca tichetele cadou acordate angajatilor altor companii nu sunt venituri de natura salariala, ci se incadreaza in categoria altor venituri supuse doar impozitului pe venit, nu si contributiilor sociale. In acest sens, au existat si numeroase materiale informative emise de Ministerul de Finante, chiar si adrese de raspuns la solicitari ale contribuabililor, confirmand acest tratament pentru tichetele cadou astfel acordate, respectiv incadrarea in venituri din alte surse si nu ca venituri salariale.

Cu toate acestea, incepand cu anul 2019 au fost demarate numeroase controale ale ANAF (atat ale Directiei Antifrauda cat si ale Inspectiei fiscale) avand ca obiect modalitatea de impozitare a acestor tichete cadou acordate angajatilor altor companii, iar concluzia acestora a fost ca tichetele cadou acordate angajatilor tertilor ar trebui sa fie tratate drept venituri salariale chiar in conditiile in care nu exista o relatie contractuala de munca intre emitentul tichetelor si beneficiarul lor, si nu drept venituri din alte surse”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani