VANZAREA PATRIMONIULUI INDUSTRIEI ENERGETICE – Procedura privind bunurile care depasesc 5 milioane lei: "Privatizarile defectuoase au dus de-a lungul timpului la pierderi imense de bani (Document)
26 September 2022 15:07 Lumea Banilor 1216Vanzarea elementelor de patrimoniu din industria energetica a caror suma depaseste 5.000.000 lei nu se poate face decat in urma unei legi aprobate de Parlament. Asta prevede propunerea legislativa privind protejarea patrimoniului entitatilor din industria energetica.
Initiatorii precizeaza ca legislatia din Romania nu contine norme care sa protejeze patrimoniul regiilor autonome sau al complexurilor energetice, al societatilor comerciale si al companiilor nationale de interes national si strategic, precum si al instalatiilor si obiectivelor speciale de interes national. Astfel, desi s-au facut retehnologizari si modernizari, patrimoniul se poate vinde la preturi inferioare chiar sumelor platite.
In expunerea de motive se arata ca este necesara protejarea patrimoniului din industria energetica, incluzand reglementarea mai stricta a conditiilor de instrainare.
Astfel, proiectul prevede ca instrainarea elementelor de patrimoniu ale entitatilor din industria energetica, a caror suma depaseste 5.000.000 lei, sa nu poata fi facuta decat ca urmare a vointei politice a Parlamentului exprimata prin lege, in urma dezbaterilor parlamentare.
Privatizari paguboase
Potrivit initiatorilor, patrimoniul acestor entitati reprezinta un bun foarte valoros, cu un deosebit rol Economic, social si strategic, fiind de o valoare nationala deosebita. Privatizarile defectuoase au dus de-a lungul timpului la pierderi imense de bani la bugetul de stat, la pierderea multor locuri de munca, la pierderea unor interese strategice. Pragul valoric prevazut prin lege are rolul de a delimita entitatile a caror valoare de piata este mare. Doar asupra vanzarii lor se va pronunta Parlamentul, se arata in proiect.
Pierderi imense
"Oprirea, inchiderea, insolventa si vanzarea companiilor de stat care au datorii sau care au pierderi a fost, din pacate, continuu preferate de-a lungul anilor, in detrimentul realizarii unor planuri de restructurare. Iar asta a dus la pierderi imense pentru patrimoniu, buget, bogatia, stabilitatea si siguranta nationala.
Se impune ca deciziile importante legate instrainarea elementelor de patrimoniu cu valoare deosebita, de interes national si strategic, sa fie analizate de Parlament. Interventia legislativa propusa este de natura a proteja patrimoniul regiilor autonome, al complexurilor energetice, al societatilor comerciale si al companiilor de interes strategic, precum si al instalatiilor si obiectivelor speciale de interes national, decizia trecand prin vointa Parlamentului, data fiind importanta ei deosebita”.