Grid star
eveniment

MODIFICARI LA PENSIILE SPECIALE – Proiectul de lege a fost elaborat: pensiile in plata se vor recalcula (Document)

A fost elaborat proiectul de lege prin care se vor aduce modificari la asa-zisele pensii speciale. Foarte importante sunt prevederile care vizeaza judecatorii si procurorii. Concret, pentru acestia se va introduce o vechime minima de 25 de ani doar in magistratura ca si conditie de pensionare (asimilarea vechimii din celelalte profesii juridice va disparea treaptat), iar pensiile aflate in plata se vor recalcula.

Proiectul, care modifica noua Lege 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a intrat pe circuitul birocratic, urmand sa fie supus avizarii de catre Consiliul Superior al Magistraturii si apoi sa fie adoptat de Guvernul condus de Nicolae Ciuca (foto). Desi in proiect este mentionata data de 1 ianuarie 2023 pentru intrarea in vigoare, cel mai probabil proiectul de lege va intra in dezbaterea Parlamentului in sesiunea care va incepe in februarie 2023.

Iata un fragment din proiectul de lege care va modifica pensiile speciale (documentul este atasat integral la finalul articolului):

"Art.I. Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1102 din 16 noiembrie 2022 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

  1. Alineatul (1) al art. 211 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    (1) Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, indiferent de varsta, cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii se pot pensiona la cerere si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si sporurile cu caracter permanent aferente oricaror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate inainte de data pensionarii, actualizate la aceasta data prin raportarea la valoarea veniturilor cuvenite unui judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decat 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul. Stabilirea bazei de calcul in conditiile prezentului alineat se face la cererea beneficiarului dreptului de pensie, depusa la angajator.
  2. Dupa alineatul (1) al art. 211 se introduce un nou alineat (1/1) si va avea urmatorul cuprins:
    (1/1) Presedintele lnaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, precum si membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii pot beneficia, dupa expirarea unui mandat intreg, de pensia de serviciu, in cuantumul stabilit la alin. (1).
  3. Alineatul (2) al art. 211 se abroga.
  4. Alineatul (3) al art. 211 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    (3) De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de sistemul public de pensii, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani , cuantumul pensiei nete neputand depasi media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse. Prevederile alin. (4) se aplica in mod corespunzator si persoanelor prevazute de prezentul alineat.
  5. Alineatul (4) al art. 211 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    (4) Persoanele care au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functiile enumerate la alin. 1 se pot pensiona la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de sistemul public de pensii si pot beneficia de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia de serviciu este egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si sporurile cu caracter permanent realizate, in ultimele 12 luni de activitate inainte de data depunerii cererii de pensionare, de un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional, cuantumul net al pensiei neputand depasi 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile.
  6. Dupa alineatul (4) al art. 211 se introduce un nou alineat (4/1) si va avea urmatorul cuprins:
    (4/1) In baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent.
  7. Alineatul (2) al art. 213 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    (2) Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate si pensia de urmas, se actualizeaza procentual ori de cate ori se majoreaza indemnizatia de incadrare bruta lunara pentru judecatorii sau procurorii in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional. Actualizarea se realizeaza proportional cu majorarea componentelor bazei de calcul pentru un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad profesional, fara ca pensia neta actualizata sa fie mai mare decat media veniturilor nete ale acestuia. Data actualizarii si procentul de majorare a indemnizatiei de incadrare brute lunare se comunica Casei Nationale de Pensii Publice sau casei teritoriale de pensii ori sectoriale competente de catre ordonatorii principali de credite implicati.
    Art. II. Prin derogare de la art. 221 alin. (1) din Legea nr. 303 din 2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor pana in anul 2027, la calculul conditiei de vechime de 25 de ani se poate lua in considerare etapizat, in functie de anul pensionarii, si o perioada maxima in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor a indeplinit functiile de judecator financiar, procuror financiar sau consilier de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, avocat, notar, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult, dupa cum urmeaza (n.r. vezi facsimil):

* Cititi aici integral proiectul de lege prin care se modifica pensiile speciale

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani