Lege pentru siguranta energetica. Statul vrea sa cumpere actiunile scoase la vanzare de companii: “S-a observat o crestere a tentativelor de preluare ostila a societatilor de interes strategic” (Proiectul)
13 October 2024 13:07 Lumea Banilor 936Statul vrea sa cumpere actiunile scoase la vanzare de companiile in care este actionar minoritar, motivul invocat fiind interesul national si securitatea energetica. Este practic un raspuns la tentativele de preluare ostila a societatilor de interes strategic din Romania.
In acest sens, Ministerul Energiei condus de Sebastian Burduja (foto) a pus in dezbatere publica Proiectul de Ordonanta de urgenta pentru completarea art. 15 din OUG 20/2014 privind stabilirea unor masuri de eficientizare a activitatii de privatizare pentru dezvoltarea in conditii de profitabilitate a activitatii operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar a statului la anumiti operatori economici, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
In Nota de fundamentare se arata ca actualele prevederi legale sunt insuficiente pentru a consolida pozitia statului la anumiti operatori economici din domeniul energetic si resurselor energetice prin achizitionarea de actiuni de catre ministerul de resort. Astfel, s-a intocmit acest proiect care sa permita Ministerului Energiei, dar si altor ministere de resort, sa poata decide cumpararea de actiuni la societatile la care detin calitatea de actionar in numele statului. In prezent, statul roman nu poate achizitiona in mod direct actiuni emise de societati, cu exceptia unor cazuri bine limitate prin lege.
In plus, institutiile publice nu au dreptul sa participe la cumparari de actiuni, sub sanctiunea nulitatii contractelor de vanzare., regula stabilita prin OUG 88/1997.
Protejarea intereselor nationale
Ministerul Energiei mai arata ca prin majorarea capitalului social, cumpararea de actiuni sau active si prin participarea activa a statului in structura actionariatului acestor societati (energetice-n.r), se urmareste nu doar protejarea intereselor nationale ale Romaniei, dar si stimularea cresterii economice prin asigurarea unui climat investitional stabil si atractiv, capabil sa atraga investitori atat din sectorul public cat si din cel privat".
Ministerul Energiei motiveaza necesitatea adoptarii OUG prin faptul ca in ultimul semestru s-a observat o crestere cu aproximativ 10% a tentativelor de preluare ostila a societatilor de interes strategic ale caror actiuni sunt admise la tranzactionare pe burse reglementate, iar aceasta situatie prezinta riscuri semnificative pentru securitatea economica nationala.