LEGE PENTRU SALARIILE BUGETARILOR – Se cere plafonarea la nivelul remuneratiei presedintelui Romaniei (Document)
Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, 18 septembrie 2023, proiectul de lege care prevede plafonarea salariilor bugetarilor la nivelul remuneratiei presedintelui Romaniei. Initiatorii sustin ca unii bugetari incaseaza mai multi bani decat seful statului, si il depasesc la salariu chiar si pe presedintele SUA.
Spre exemplu, presedintele Klaus Iohannis a trecut in declaratia de avere un venit anual de 181.944 de lei (anual) din salariu, ceea ce inseamna 15.162 de lei pe luna.
In expunerea de motive se arata ca in prezent numeroase institutii ale statului profita de diverse portite sau ambiguitati din lege pentru a-si creste nejustificat salariile. Se precizeaza ca acest lucru se intampla de ani de zile si ajunge sa duca salariile la nivele astronomice in unele institutii ale statului:
Mai multi bani decat presedintele SUA
"Salarii astronomice sunt si la ANRE, de 12.000 de euro pe luna. Aceeasi este situatia si in institutele nationale de cercetare dezvoltare, unde venitul directorului general pentru INCD IFIN-HH a atins inclusiv un maxim de 17.300 EUR/luna in 2019, in timp ce directorul general pentru INCD Urban Incerc a avut un venit din functie de pana la 13.000 EUR/luna, iar in INCD Geoecomar pana la 10.600 EUR/luna. La institutul in silvicultura ICAS, venitul lunar in 2019 a fost de 10 ori mai mare decat al Presedintelui Romaniei, si chiar mai mare decat al Presedintelui SUA, de 38.000 dolari/luna”, se arata in expunerea de motive.
Astfel, initiativa legislativa vine sa plafoneze veniturile salariale din sectorul public la nivelul salariului Presedintelui Romaniei:
"Plafonarea salariilor in sectorul public la nivelul salariului Presedintelui Romaniei va asigura o mai mare echitate si justitie sociala. Acest demers va contribui la diminuarea discrepantelor salariale intre functionarii publici, garantand astfel un tratament corect si echitabil pentru toti angajatii statului”. Initiativa legislativa a primit mai multe avize negative din partea unor comisii parlamentare si institutii, insa ramane de vazut ce va decide Parlamentul.