LEGE PENTRU POLITISTI – Parlamentul a decis cu privire la banii de chirie (Document)

1364
reducere timp de munca

Politistii mutati intr-o alta localitate decat cea de domiciliu in interes de serviciu vor avea dreptul, daca inchiriaza o locuinta acolo unde-si desfasoara activitatea, sau la o distanta de cel mult 70 de kilometri de acea zona, la banii pentru chirie. Asta prevede legea adoptata In Camera Deputatilor, for decizional.

Inainte de modificare, legea prevedea ca politistului, in situatia in care nu i se poate asigura spatiu de locuit corespunzator, are dreptul la o compensatie pentru chirie de pana la 50% din salariul de baza. Nefiind prevazuta distanta de 70 de kilometri.

Pret mare

Potrivit expunerii de motive, in legislatia actuala, la art. 31, alin. 1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului se prevede ca „Politistul numit in prima functie sau mutat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea in care isi are domiciliul si care nu detine locuinta proprietate personala in acea localitate, nici el si nici sotia/sotul acestuia, in situatia in care nu i se poate asigura spatiu de locuit corespunzator, are dreptul la o compensatie pentru chirie de pana la 50 % din salariul de baza”.
Initiatorii arata ca sunt situatii in care politistii nu pot identifica locuinte pe care sa le poata inchiria in aceeasi localitate in care isi desfasoara activitatea, din cauza disponibilitatii limitate. De exemplu, aeroporturile sunt situate in localitati limitrofe, fara posibiltati de inchiriere, acelasi lucru fiind intalnit si in cazul localitatilor de frontiera izolate.
Un alt aspect priveste politistii mutati in marile orase, unde pretul chiriilor este foarte mare, raportat la suma decontata.

Odata cu modificarea legislativa, politistul poate beneficia de compensatie pentru chirie, atunci cand locuinta inchiriata se afla in localitatea unde isi desfasoara activitatea sau pe o raza de pana la 70 km in jurul acesteia. Astfel, politistii vor putea inchiria si locuinte in orase mai mici, limitrofe, unde pretul chiriilor este diminuat. De asemenea, s-ar rezolva si problema des intalnita in localitatile de frontiera sau localitatile izolate”, se arata in expunerea de motive.

Iata forma adoptata de Senat:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole