LEGE PENTRU PETROLUL SI GAZELE RUSESTI – Senatul Romaniei decide marti daca se interzic importurile. Ce risca cei care nu respecta prevederile, daca proiectul va fi adoptat (Document)
Senatul are pe ordinea de zi a sedintei de marti, 14 iunie 2022, proiectul de lege Solidaritate cu Ucraina pentru interzicerea importului si achizitiilor intracomunitare de petrol, gaz natural, carbune si combustibil nuclear provenind din Federatia Rusa condusa de Vladimir Putin (foto).
Initiatorii, mai multi parlamentari USR, invoca "razboiul ilegaL neprovocat si nejustificat pomit de Federatia Rusa impotriva Ucrainei, care ameninta nu doar pacea, stabilitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, dar si securitatea si stabilitatea regionala in Europa”. In sustinerea acestei masuri se face referire si la rezolutia Parlamentului European din 7 aprilie 2022 privind instituirea unui embargou complet si imediat asupra importurilor rusesti de petrol, carbune, combustibil nuclear si gaz. Se mai invoca si interesele Romaniei, atat in planul securitatii, cat si in plan politic si umanitar, precum si necesitatea de a manifesta solidaritate fata de Ucraina, in deplina coordonare cu partenerii sai internationali.
Amenda si inchisoare
Astfel, potrivit initiativei legislative, se interzic importul si achizitiile intracomunitare de petrol, gaz natural, carbune si combustibil nuclear provenind din Federatia Rusa, in mod direct sau prin intermediari din tarile Uniunii Europene sau din tari terte, in cazul in care aceasta va fi adoptata. Proiectul de lege mai prevede ca nerespectarea prevederilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi in cazul persoanelor fizice, respectiv cu amenda penala intre 500.000 si 2.000.000 lei in cazul persoanelor juridice.
Sanctiuni
Initiativa legislativa mai prevede ca Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale poate dispune suspendarea temporara a activitatii agentilor economici care desfasoara operatiuni cu incalcarea prevederilor, pentru un interval de pana la 6 luni.
"In cazul incalcarii repetate a prevederilor catre agentii economici, precum si in cazul in care valoarea bunurilor sau a marfurilor care fac obiectul importurilor sau achizitiilor intracomunitare depaseste cifra de 5 milioane de lei, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale poate solicita dizolvarea agentilor economici in cauza”.