LEGE PENTRU PERSOANELE FIZICE AUTORIZATE – Initiativa stipuleaza ca pentru infiintarea unui SRL nu vor mai trebui desfiintate PFA-urile, asa cum se intampla in prezent: “Persoanele care au accesat fonduri nerambursabile si aleg sa se transforme din PFA in SRL nu vor mai fi obligate sa returneze intreaga suma primita” (Proiectul)
Persoanele fizice autorizate ar putea sa se transforme in persoane juridice daca proiectul de lege pentru completarea si modificarea OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale va fi votat. Initiativa legislativa semnata de mai multi parlamentari PNL, printre care si Daniel Fenechiu (foto), a fost depusa in Senat.
In prezent, legea prevede ca singura optiune este desfiintarea PFA-urilor si infiintarea unui SRL. Initiatorii arata ca in conformitate cu legislatia actuala, in OUG 44/2008 care reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (PFA),
intreprinderile individuale (I) si intreprinderile familiale (IF) nu exista prevederi care sa permita transformarea acestor persoane fizice inregistrate fiscal in persoane juridice. Insa aceste entitati functioneaza pe baza unor reguli fiscale similare, fiind inregistrate la Registrul Comertului, avand cod unic de inregistrare si in unele cazuri, fiind inregistrate in scopuri de TVA:
“Multe PFA-uri si IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, masurat prin cifra de afaceri, care impune necesitatea trecerii de la contabilitate in partida simpla la contabilitate in partida dubla si diversificarea codurilor CAEN. Intrucat legislatia actuala impune restrictii asupra acestor forme de organizare, fara a oferi posibilitatea de transformare, singura solutie ramasa este desfiinfarea acestora. Acest lucru conduce la pierderea intregului istoric fiscal, bancar si a relatiilor comerciale construite de-a lungul timpului”.
In expunerea de motive se precizeaza ca o solutie legislativa care sa ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entitati in persoane juridice, precum societatile cu raspundere limitata (SRL), ar reduce sarcina administrativa a statului si ar facilita accesul la procedurile prevazute de legislatie pentru persoanele fizice si juridice. Aceasta ar contribui, de asemenea, la efortul de debirocratizare si simplificare a proceselor administrative.
Astfel, initiativa legislativa prevede ca persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale isi pot transforma forma de organizare in societate cu personalitate juridica daca depun la judecatorul delegat de pe raza teritoriala a Registrului comertului o cerere insotita de mai multe acte. Iar societatea cu personalitate juridica infiintata prin transformarea persoanei fizice autorizate, intreprinderii individuale sau inotreprinderii familiale isi mentine datele de identificare fiscala si codul de inregistrare in scopuri de TVA.
Iata pasaje din expunerea de motive, pe care o atasam integral la finalul articolului:
“In conformitate cu legislatia actuala, in OUG 44/2008 care reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (I) si intreprinderile familiale (IF) nu exista prevederi care sa permita transformarea acestor persoane fizice inregistrate fiscal in persoane juridice.
Cu toate acestea, aceste entitati functioneaza pe baza unor reguli fiscale similare, fiind inregistrate la Registrul Comertului, avand cod unic de inregistrare si, in unele cazuri, fiind inregistrate in scopuri de TVA.
Multe PFA-uri, D-uri si IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, masurat prin cifra de afaceri, care impune necesitatea trecerii de la contabilitate in partida simpla la contabilitate in partida dubla si diversificarea codurilor CAEN. Intrucat legislatia actuala impune restrictii asupra acestor forme de organizare, fara a oferi posibilitatea de transformare, singura solutie ramasa este desfiinfarea acestora. Acest lucru conduce la pierderea intregului istoric fiscal, bancar si a relatiilor comerciale construite de-a lungul timpului.
O solutie legislativa care sa ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entitati in persoane juridice, precum societatile cu raspundere limitata (SRL), ar reduce sarcina administrativa a statului si ar facilita accesul la procedurile prevazute de legislatie pentru persoanele fizice si juridice. Aceasta ar contribui, de asemenea, la efortul de debirocratizare si simplificare a proceselor administrative.
Un alt beneficiu major al acestei modificari legislative ar fi faptul ca persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor si aleg sa se transforme din PFA/IVIF in SRL nu vor mai fi obligate sa returneze intreaga suma primita, plus penalitatile aferente, in cazul in care alegeau sa desfiinteze entitatea in perioada de monitorizare a proiectului. Prin transformarea in persoane juridice, acestea pot mentine viabilitatea economica a companiilor lor, asigurandu-se ca obiectivele proiectelor finantate sunt indeplinite in mod eficient”.