LEGE PENTRU INGRIJIREA COPIILOR – Presedintele a semnat. Schimbarile privind concediul acordat (Document)
Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea art. 26 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concret, se extinde varsta pana la care se poate acorda concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav. De la 7 ani in prezent, la 12 ani.
In expunerea de motive se arata ca in cazul concediului medical pentru ingrijirea copilului bolnav, acesta se acorda asiguratilor cu copii in varsta de pana la 7 ani, sau in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Initiatorii au aratat ca prevederile legale aflate in vigoare la momentul depunerii initiativei legislative creeaza doua situatii de discriminari:
-instituie o discriminare intre parintii asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pe criteriul varstei copiilor lor, in sensul ca prevede un tratament diferentiat pentru parintii cu copii bolnavi in varsta de pana la 7 ani fata de parintii cu copii bolnavi de peste 7 ani;
-prevede o discriminare pentru copiii bolnavi cu varsta de peste 7 ani, in sensul ca acestia sunt lipsiti de ingrijire/ sprijin din partea parintilor lor.
Argumentele
In expunerea de motive s-a aratat:
"Ordonanta de Urgenta a Guvernului 15/2005 reglementeaza acordarea concediilor medicale si a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.
Conform acesteia, persoanele care au calitatea de angajat sunt asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, si au dreptul la concediu medical si la indemnizatie de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit legii, concediul medical poate fi acordat in urmatoarele situatii:
-pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
-pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
-concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
-concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
-concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
In cazul concediului medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav, acesta se acorda asiguratilor cu copii in varsta de pana la 7 ani, sau in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Discriminari
Prevederile legale in vigoare in momentul de fata creeaza doua situatii de discriminari:
-instituie o discriminare intre parintii asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pe criteriul varstei copiilor lor, in sensul ca prevede un tratament diferentiat pentru parintii cu copii bolnavi in varsta de pana la 7 ani fata de parintii cu copii bolnavi de peste 7 ani;
-prevede o discriminare pentru copiii bolnavi cu varsta de peste 7 ani, in sensul ca acestia sunt lipsiti de ingrijire/ sprijin din partea
parintilor lor.
Scaparile legii
Legislatia nationala prevede si ea dreptul copiilor ‘de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestut drept’, conform articolului 46 a Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Conform aceleiasi legi, in art. 46, alin.(4), ‘Parintii sunt obligati sa solicite asistenta medicala pentru a asigura copilului cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si pentru a preveni situatiile care pun in pericol viata cresterea si dezvoltarea copilului’.
Pentru ca parintii sa poata avea posibilitatea de a le acorda ingrijire copiilor lor bolnavi, legea prevede posibilitatea de acordare a concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, dar doar pana la varsta de 7 ani a copilului. Un copil bolnav cu varsta de peste 7 ani nu poate fi lasat singur acasa pentru a se ingriji sau a-si administra singur medicatia.
Desi nu exista o reglementare legala in tara noastra in acest sens, opinia psihologilor este ca copiii pot fi lasati singuri incepand cu varsta de 12 ani, si doar atunci doar pentru o perioada de cateva ore. Ca atare, cresterea varstei de la 7 la 12 ani, pentru care parintele isi poate lua concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, asigura conditiile pentru o ingrijire corespunzatoare si in siguranta a acestuia”.