LEGE PENTRU FUZIUNEA HIDROELECTRICA – Se doreste “cuplarea” a doi mari jucatori de pe piata energetica nationala (Document)
Propunerea legislativa pentru aprobarea fuziunii dintre Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia a fost depusa in Senat, printre initiatori numarandu-se liderul AUR, George Simion.
Cele doua societati comerciale sunt in portofoliul statului roman, prin intermediul Ministerului Energiei, in calitate de actionar majoritar. Potrivit expunerii de motive, aceasta interventie legislativa reprezinta unica solutie viabila de depasire a deficitului energetic international care afecteaza si Romania, efectul generat de adoptarea propunerii ducand la aparitia unei societati comerciale care sa detina in patrimoniu multiple capacitati de producere a energiei electrice si care sa fie capabila sa asigure un cost de productie redus.
Initiatorii sustin ca prin fuziunea celor doua societati comerciale, Romania isi consolideaza statutul de stat independent din punct de vedere energetic, la nivel european si mai mult decat atat, ar detine o societate de producere a energiei electrice in sistem integrat, urmand astfel exemplul de succes al altor tari occidentale.
Fara disponibilizari de personal
“Totodata, prin aparitia noii entitati juridice nu se vor realiza disponibilizari de personal, obligatia statului roman fiind aceea de a proteja atat cetatenii cat si proprietatea publica, urmand ca organigrama societatii noi sa cuprinda un numar corespunzator de posturi, in asa mod incat sa acopere numarul total de salariati ai societatilor supuse procesului de fuziune. Raportat la preturile energiei electrice practicate in relatia cu consumatorii casnici, prin efectul generat de adoptarea prezentului proiect legislativ, se asteapta o stabilizare a pretului energiei electrice furnizata acestui tip de consumator si mentinerea lui la nivel relativ mai mic pe termen lung, prin cresterea productivitatii. Asadar, in urma aparitiei noii societati, se va asigura o mai mare predictibilitate a pretului energiei la consumatorul final”, se mai arata in expunerea de motive.
Beneficiile fuziunii
In proiect se face si un inventar al beneficiilor generate prin fuziunea celor doua companii:
a) Echilibrarea pietei de energie fuzionand cel mai ieftin cu cel mai scump producator de energie, asigurand astfel o competitie reala ce va avea ca afect imediat scaderea pretului energiei la consumatorul final;
b) Optimizarea functionarii Hidroelectrica SA in perioade secetoase, tot mai frecvente in ultimii ani;
c) Asigurarea unui proces de decarbonizare sustenabil si just;
d) Asigurarea pe termen lung a securitatii si independentei energetice a Romaniei.