LEGE PENTRU DECONTAREA TRANSPORTULUI – Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care functionarii publici pot primi bani pentru a ajunge la locul de munca (Document)
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 22 iunie 2023, legea pentru modificarea si completarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Concret, este vorba despre posibilitatea decontarii contravalorii cheltuielilor de deplasare cu transportul intre localitatea de domiciliu/resedinta si localitatea unde se afla locul de munca pentru functionarii publici. Prevederile se aplica de la 1 ianuarie 2024.
Astfel, potrivit noilor prevederi, “pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale 'Administratie' din aparatul de specialitate al primarilor comunelor si al institutiilor si serviciilor publice de interes local, infiintate in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea consiliilor locale din comune, posibilitatea decontarii contravalorii cheltuielilor de transport intre localitatea de domiciliu/resedinta si localitatea unde se afla locul de munca al acestora se stabileste prin hotarare a consiliului local”.
Astfel, se da posibilitatea autoritatilor administratiei publice locale din mediul rural sa cuprinda in buget sumele destinate decontarii cheltuielilor.
Salarii mici
In expunerea de motive a legii se arata ca pentru a indeplini fiecare cerinta a cetatenilor, administratia locala trebuie sa fie formata din profesionisti, iar resursa umana sa fie la randul ei motivata si formata in mod constant in functie de nevoile si tendintele societatii. In scopul indeplinirii unei bune guvernari locale, un pachet de salarizare motivant reprezinta o necesitate pentru intreaga resursa umana specialista din administratiile publice locale.
“Cu toate acestea, primariile din comune gasesc foarte greu angajati care sa se deplaseze in acele localitati, salariile fiind foarte mici. Astfel, posibilitatea decontarii cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii administratiei publice locale din mediul rural isi au domiciliul intr-o alta localitate decat cea in care se afla locul de munca al acestora este unul din stimulentele necesare care au rolul de a asigura cresterea calitatii serviciilor publice”, arata initiatorii.