Grid star
antreprenoriat

LEGE PENTRU ANULAREA DIFERENTELOR DE TVA – Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora (Document)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata cooperativelor agricole. Este vorba despre Legea 10/2024 pentru aprobarea OUG 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare, precum si pentru stingerea unor obligatii fiscale datorate de cooperativele agricole.

Trebuie precizat ca in Ordonanta Guvernului trimisa in Parlament dispozitia privind TVA nu era cuprinsa, completarea fiind facuta in Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor condusa de Adrian Chesnoiu (foto).

Astfel, legea stabileste anularea diferentelor de taxa pe valoarea adaugata, precum si obligatiilor fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata cooperativelor agricole reprezentand taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de utilaje agricole, pentru care acestea si-au exercitat dreptul de deducere. 

Anularea obligatiilor fiscale se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale. 
In plus, in cazul in care, anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligatii in sarcina antreprenorilor, acesta nu mai comunica decizia de impunere, iar obligatiile fiscale se scad din evidenta analitica pe platitor, pe baza de borderou de scadere.
Procedura de aplicare se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. 

 


Necorelare fiscala in lege
 


Initiatorii amendamentelor, membrii ai Comisiei pentru Agricultura din Camera, au motivat ca prevederile de mai sus sunt necesare pentru a inlatura necorelarea fiscala din prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si ale Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004 in vederea aplicarii unui tratament fiscal unitar in privinta deductibilitatii TVA aferent utilajelor agricole achizitionate de catre cooperativele agricole. In lipsa acestor prevederi, fermierii organizati in cooperative agricole, dar in special cei care au reusit sa faca investitii in comun, risca sa fie executati silit de catre ANAF in vederea recuperarii TVA-ului considerat eligibil in cadrul proiectelor: "In aceste conditii, statul roman, prin ANAF, nu are nimic de castigat, deoarece TVA-ul rezultat din operatiunile intracomunitare revin statelor membre si va determina inchiderea a aproximativ 300 de cooperative, cu toate fermele inscrise in aceste cooperative (circa 5.000 de ferme mici si mijlocii, platitoare de taxe si impozite), rezultand sume exorbitante de recuperat, care nu pot fi suportate de cooperative”.

 

Iata prevederile legii, pe care o atasam integral la finalul articolului:
 

(1) Se anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata cooperativelor agricole constituite in baza Legii cooperatiei agricole  2 nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezentand taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de utilaje agricole, pentru care acestea si-au exercitat dreptul de deducere.  

(2) Anularea obligatiilor fiscale prevazute la alin. (1) se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale. 

(3) In cazul in care, anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligatii de natura celor prevazute la alin. (1), acesta nu mai comunica decizia de impunere, iar obligatiile fiscale se scad din evidenta analitica pe platitor, pe baza de borderou de scadere. 

(4) Procedura de aplicare a prezentului articol se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi". 
 

* Cititi aici Legea 10/2024

* Cititi aici amendamentele Comisiei pentru Agricultura

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani