La munca, domnule Virgil Popescu!
26 September 2022 18:05 Lumea Banilor 1219Ce se intampla cu companiile din perspectiva energiei? Care este rolul ministrului Energiei Virgil Popescu?. Acestea sunt intrebari prezente in toate studiourile televiziunilor. Ordonanta noua pe energie nu prevede plafonarea preturilor pentru companiile mari si reduce sprijinul pentru IMM-uri. Va rezista economia in aceste conditii? Ce preturi vor plati companiile?
Ordonanta pe energie aduce mai multe elemente de noutate, dar unul mi se pare extrem de important: obligatia companiilor producatoare de energie (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO etc.) sa incheie contracte bilaterale cu furnizorii de energie si cu companiile mari.
Ce inseamna acest lucru? Mutarea volumelor de energie tranzactionate de pe piata zilei urmatoare PZU, acolo unde se inregistreaza acele valori extrem de mari (speculative), pe piata contractelor bilaterale unde preturile ar trebui sa reflecte costurile de productie si un profit decent. Volumul tranzactionat pe PZU ajunsese la 50%, adica jumatate din cantitatea de energie consumata in Romania.
Cum se incheie contracte bilaterale?
Prin mandatarea de catre ministrul energiei a reprezentantilor statului in AGA companiilor mai sus mentionate, pentru a realiza planurile de vanzare pe 5 ani si a semna contracte bilaterale cu furnizorii de energie si cu companiile din Romania.
Deci, Virgil Popescu are foarte mult de lucru, trebuie sa mandateze reprezentantii statului in regim de urgenta.
Astazi, pe piata energiei lipseste marfa, nu se incheie contracte. Sa nu se mai mire ministrul Popescu ca preturile furnizorilor sunt mari. Legile pietei libere (sau liberalizata, care ii place atat de mult ministrului Popescu) spun ca in lipsa ofertei preturile cresc.
Incheierea rapida a contractelor bilaterale, la preturi corecte, este solutia care ar tempera cresterea preturilor la energie prin recastigarea increderii furnizorilor, companiilor si clientilor casnici.
Deci, la munca, dle. Virgil Popescu!.
sursa: facebook Stefan Radu Oprea