KLAUS IOHANNIS ANUNTA RENUNTAREA LA MASCA DE PROTECTIE - Se aplica din 15 mai
Presedintele Klaus Iohannis a anunta ca din 15 mai se renunta la obligativitatea purtarii mastii la exterior.
Tot din acest weekend sunt ridicate restrictiile de circulatie pe timp de noapte, a precizat presedintele. Nici agentii comerciali nu vor mai avea programul limitat:
„Am pregatit un calendar cu masuri de relaxare, care cuprinde intreaga perioada de vara, ne pregatim de relaxare. Dar nu vrem sa relaxam in iunie, ca sa revenim la restrictii in august. Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxarile sunt conditionate de evolutia pandemiei si gradul de vaccinare”.
Iata discursul lui Klaus Iohannis:
"Am avut, si tocmai s-a incheiat, o intalnire la care a participat premierul, mai multi membri din Guvern, sefi de institutii, experti. Am discutat astazi despre pandemie, despre campania de vaccinare si despre masuri de relaxare.
Dati-mi voie, pentru inceput, totusi, sa rememorez foarte pe scurt prin ce am trecut cu aceasta pandemie. Peste un an de zile a durat, pana acum, pandemia. A fost multa, prea multa suferinta in Romania si imi pare rau pentru toti cei care au suferit de pe urma acestei boli, insa trebuie sa ne amintim si de cei care au facut posibila gestionarea acestei pandemii, de medici, de personalul medical. Ei au fost eroii nostri si lor le datoram multumiri, multumiri, multumiri.
Acum vedem ca pandemia s-a redus un pic, parca putem sa respiram un pic mai usurati, dar, in acelasi timp, dragi romani, trebuie sa ne fie foarte clar ca suntem deja in plina pregatire pentru Romania post-pandemica. Pandemia nu se va termina maine, nu se va termina nici pe 1 septembrie, dar daca ne vaccinam cu totii totusi pandemia se va reduce si, in final, se va termina.
Dar noi vrem sa fim pregatiti. Noi nu dorim, eu nu imi doresc ca Romania post-pandemie sa fie identica cu Romania dinaintea pandemiei.
Am invatat mult, am suferit mult. Avem sansa sa facem Romania mai buna. Romania post-pandemie trebuie sa fie Romania in care implementam reformele, in care avem o dezvoltare sustinuta, o Romania in care avem investitii, in care facem sistemul sanitar mai bun, in care facem scolile mai sigure, in care se creeaza locuri de munca, economia creste. Si cred ca putem sa spunem si acest lucru: Romania post-pandemica este Romania in care si salariile cresc si in care viata romanilor devine mai buna.
Cum putem sa ajungem acolo? Dati-mi voie sa recapitulam foarte pe scurt cateva date despre pandemie, dar si despre campania de vaccinare. Am avut in ultimele saptamani o evolutie incurajatoare. De la o zi la alta, numarul de bolnavi a scazut, a scazut numarul de persoane care sunt internate la Terapie Intensiva si, da, a scazut numarul de persoane care au murit in fiecare zi de pe urma acestei boli cumplite. In acelasi timp, campania de vaccinare a prins viteza. Avem in fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccineaza si am parcurs deja un drum lung. Insa este nevoie de mai mult. Este nevoie de mult mai mult.
Daca vrem sa iesim din pandemie, trebuie sa ne vaccinam! Nu este alta cale de a finaliza aceasta pandemie cu succes. Pentru asta, in sedinta de astazi am stabilit niste tinte de vaccinare. As spicui dintr-un tabel. Ne propunem ca la 1 iunie sa avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate.
O sa va intrebati de ce aceste date. Am pregatit un calendar cu masuri de relaxare si am dorit sa avem un calendar care cuprinde intreaga perioada de vara. Asadar, ne pregatim de relaxare. Insa trebuie sa fie o relaxare precauta. Noi vrem sa scapam de pandemie, nu vrem sa ne relaxam in iunie ca sa revenim cu restrictii in august. Vrem sa avem un calendar care ne permite sa reluam multe activitati, dar care nu ne expun pericolului revenirii pandemiei in forta.
Asadar, vom avea o relaxare pas cu pas. Am elaborat calendarul, care cuprinde acesti pasi pana pe 1 septembrie, urmand ca la sfarsitul verii sa avem o reevaluare, pentru a stabili masurile pentru toamna. Aceste relaxari sunt conditionate de doi factori extremi de importanti - pe de-o parte, de evolutia pandemiei si, evident, de masurat prin rata de incidenta, pe cealalta parte, gradul de vaccinare.
Daca vrem mai multa relaxare, trebuie sa respectam masurile care raman in vigoare si trebuie sa ne vaccinam. Asa de simplu este.
Si acum dati-mi voie sa dau cateva exemple concrete de relaxare. Aceste masuri au fost discutate astazi in intalnirea pe care am avut-o. Ele vor fi in detaliu enuntate de Comitetul National si, in final, vom avea o Hotarare de Guvern care impune aceste relaxari.
Avem date cheie. Prima etapa de relaxare va avea loc chiar acum, in 15 mai, deci in weekendul care urmeaza deja vom avea cateva masuri de relaxare functionale. Urmatoarea etapa este 1 iunie, pe urma 1 iulie, pe urma 1 august.
Asadar, din 15 mai se elimina portul mastii in exterior, cu cateva exceptii, desigur. Raman exceptiile din exterior unde trebuie sa purtam in continuare masca, cum ar fi pietele, targurile sau statiile de transport public, fiindca in mijloacele de transport public masca va ramane obligatorie, cum va ramane masca obligatorie in spatiile din interior. Deci, prima masura, in aer liber se renunta la aceasta masca.
A doua masura care intra imediat in vigoare este eliminarea restrictiilor de circulatie noaptea si simultan se elimina orice restrictii asupra programului agentilor comerciali. Deci, magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut.
Tot din acest weekend pot sa va dau cateva exemple. Activitatile sportive in aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, deci cu spectatori. In interior vom avea, de asemenea, cateva relaxari care incep majoritatea din 1 iunie, cand va creste capacitatea de cazare, va creste capacitatea de servire in restaurante si asa mai departe. Sunt foarte multe masuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul National si vor fi toate aduse la cunostinta publicului.
Cateva detalii - avem, bunaoara: nunti, botezuri, mese festive unde pot participa in exterior, deci in aer liber, incepand cu 1 iunie maximum 70 de persoane; nunti, botezuri, mese festive in interior maximum 50 de persoane de la 1 iunie. De la 1 iulie numarul creste, de la 1 august numarul creste. Dar, si aici este foarte important, daca organizatorul garanteaza ca toate persoanele care participa sunt vaccinate se renunta la restrictionarea numarului de participanti.
Deci, mai concret, daca, pe 15 iulie, cineva doreste sa organizeze o nunta intr-un spatiu inchis, in interior, si garanteaza ca toti participantii sunt vaccinati nu se mai aplica restrictionarea la un numar de - ar fi atunci - 70 de persoane.
Similar, la exemplul salile de sport, numarul de participanti este restrictionat, insa daca organizatorul, managerul salii de sport, garanteaza ca toate persoanele care intra sunt vaccinate, numarul de participanti poate sa creasca. Aceste masuri sunt gandite, pe de o parte, sa ne protejeze, pe de alta parte, sa ne reluam cat de mult viata normala si, evident, incurajeaza vaccinarea.
In final, o remarca legata de scoli. Noi pastram in continuare normele care tin de rata de incidenta. Deci, avem in continuare scenariul verde, galben, rosu. Aceste lucruri se aplica ca si pana acum.
Este previzibil ca in urmatoarele saptamani majoritatea localitatilor sa intre in scenariul verde si, in acest fel, majoritatea elevilor se vor intoarce fizic in scoli. Deci, in privinta scolilor, se aplica normele de pana acum, insa relaxarile care sunt valabile sunt, evident, valabile pentru toata lumea. Este foarte probabil ca anul scolar sa se incheie cu toti elevii in scoala si este foarte de dorit sa se incheie cu majoritatea romanilor vaccinati.
Asadar, la final, dati-mi voie sa va spun ca va doresc tuturor multa sanatate – si mergeti la vaccinare!".