Grid star
analize

Jandarmul universal se pregateste de emigrare???

Nu as fi crezul niciodata ca voi asista la un “joc de glezne” asa de complicat si cu o miza asa de mare, cum sunt alegerile prezidentiale din SUA. Sincer sa fiu, am trait un sentiment de deja-vu cand l-am vazut pe presedintele Trump pus in corzi. Plus ca sistemul lor hibrid de vot, imbatranit, dar nescos la reforma genereaza atatea batai de cap si frustrari.

Este o certitudine faptul ca pe Donald Trump nu-l place o buna parte a presei, fie scrisa, fie din audio-vizual. Am asistat cu neplacere la manifestarile de entuziasm de abia mascat sau deloc mascat al analistilor politici de la CNN. Indiferent ce s-ar spune, presedintele Trump este o personalitate, si modul in care il disecau fara anestezie locala acesti comentatori de ocazie mi s-a parut sub demnitatea presei si a valorilor ei pe care tocmai americanii le clameaza ori de cate ori au ocazia. Se vede treaba ca si la ei presa este la fel de “independenta” ca la noi.

Deja votantii lui Biden incep sa se indoiasca de alegerea facuta: “O sa ma infurii cu adevarat cand vor creste taxele, cand vaccinarile vor fi obligatorii. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca el (Joe Biden) nu da doi bani pe militari, deci ne va reduce dramatic salariile. O sa regret ca l-am votat pe Biden, veti vedea”, ii scrie intr-un soi de penitenta filistina una dintre “urmaritoarele” lui Trump pe Twitter.

Altii se pregatesc sa emigreze in…China, “unde ei stiu cum sa conduca o tara”. Alti alegatori, la fel de indignati cer si ei sa se opreasca numaratoarea voturilor, acuzand faptul ca plicurile cu voturi au sosit dupa incheierea alegerilor, iar unele nu au avut stampila postei.

Cei doi fii ai presedintelui Trump, Donald Trump Jr. si Eric Trump le-au cerut republicanilor “sa lupte impotriva acestei fraude”. Ce este drept, unii republicani s-au delimitat deja de acuzatiile presedintelui Trump.

Un lucru este clar: rezultatul alegerilor americane pare sa treaca in planul secund fata de marea surpriza pe care a generat-o mobilizarea populatiei pentru presedintele Trump, lucru la care putini se asteptau. Ce putin 1 din 2 alegatori s-a mobilizat exemplar pentru Trump, la finalul unui mandat aflat sub semnul tensiunii extreme. Pandemia a avut si ea un rol de jucat, fara precedent, pentru ca a reusit sa transforme in realitate cel mai profund cosmar al lui Donald Trump: votul prin corespondenta, se pare, o metoda aparent legala, dar care lasa mari semne de intrebare si de incertitudini si care va fi probabil sursa contestarii la Curtea Suprema a rezultatului scrutinului. Ce sa mai vorbim? Peste 100 de milioane de persoane au votat viitorul presedinte al SUA pana in ziua alegerilor, conform unor analize efectuate de Universitatea din Florida. Altii au votat prin sistemul “Early voting”, votul in avans/anticipat, acest sistem fiind si unul preferat de presedintele insusi.

Cea mai neplacuta surpriza pentru Trump a fost Arizona, care s-a scuturat de republicani dupa o perioada de dominatie rosie din ultimele 5 alegeri prezidentiale, ceea ce inseamna ceva pentru cetateanul american din Arizona, care, spre surprinderea tuturor a inceput sa aiba “daltonism”.

Obisnuit sa fie ovationat de publicul sau, prin pozitia de irascibilitate si fronda la tot ceea ce inseamna angajamentul fata de institutiile internationale, Trump pierde acum in favoarea unei globalizari fortate si formale care pare sa faca parte din campania lui Joe Biden.

Indiferent de rezultatul final, care inca se lasa asteptat, cert este ca echilibrul politic intre cele doua mari culori politice nu a fost niciodata mai apropiat. Urmeaza sa ne convingem ce strategie va fi mai draga viitorului presedinte: izolationismul sau integrarea in concertul international generalizat?

Trump vs Biden

Biden vs Trump

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani