IT-istii se revolta dupa eliminarea facilitatilor fiscale: cer companiilor din domeniu sa acopere diferentele salariale
Alianta Sindicatelor din Tehnologia Informatiilor si Comunicatii (ANTIC) cere companiilor din domeniu sa acopere diferentele salariale aparute ca urmare a eliminarii facilitatilor fiscale de care beneficiau pana acum.
Prin adoptarea „ordonantei trenulet” au fost eliminate facilitatile fiscale acordate angajatilor din sectoarele IT, Constructii si Agricultura cu salarii de pana la 10.000 de lei. Sindicalistii din IT sustin ca aceasta decizie a dus la o reducere semnificativa a salariilor nete, afectand direct veniturile angajatilor cu sume intre 500 si 1.000 de lei lunar.
Potrivit ANTIC, marile companii din IT care au beneficiat de ani de zile de facilitati fiscale oferite de statul roman, refuza acum sa acopere aceasta diferenta pentru angajati.
“Ii invitam pe angajatorii din IT sa isi asume un rol responsabil in fata angajatilor lor. Acoperirea diferentei salariale aparute ca urmare a eliminarii facilitatilor fiscale este o datorie morala, mai ales in contextul in care aceste companii si-au construit profituri uriase datorita acestor beneficii”.
Prezentam comunicatul ANTIC:
“Prin adoptarea 'ordonantei trenulet', guvernul a eliminat facilitatile fiscale acordate angajatilor din sectoarele IT, Constructii si Agricultura cu salarii de pana la 10.000 de lei. Aceasta decizie a dus la o reducere semnificativa a salariilor nete, afectand direct veniturile angajatilor cu sume intre 500 si 1.000 de lei lunar.
Aceasta schimbare pune in lumina o problema mult mai profunda: atitudinea marilor companii, in special din domeniul IT, care au beneficiat ani de zile de generozitatea statului roman prin facilitati fiscale, dar care acum refuza sa compenseze pierderile salariale ale angajatilor.
Alianta Sindicatelor din Tehnologia Informatiilor si Comunicatii (ANTIC), membra BNS, afilata international la UNI Global Union, trage un semnal de alarma
ANTIC, care reprezinta salariati din mari companii multinationale din IT, atrage atentia asupra amputarii veniturilor nete ale angajatilor. Daca in 2023 aceasta masura a afectat salariatii cu venituri de peste 10.000 de lei, in 2025 a venit randul tuturor angajatilor cu venituri de pana la 10.000 de lei sa suporte consecintele.
Mesajul nostru este clar: solutia sta in constientizarea importantei sindicatelor si in presiunea pe care acestea o pot exercita pentru protejarea drepturilor angajatilor si pentru acoperirea pierderilor salariale. Doar printr-o voce sindicala puternica putem asigura un echilibru intre interesele angajatorilor si drepturile salariatilor. Ii incurajam pe toti angajatii din sectorul IT sa se inscrie in sindicate si sa isi faca vocea auzita.
Companiile IT: intre profituri uriase si lipsa de responsabilitate
Marile companii din IT, care au beneficiat de ani de zile de facilitati fiscale oferite de statul roman, refuza acum sa acopere aceasta diferenta pentru angajati. In schimb, asistam la o 'razbunare' indreptata asupra propriilor angajati, mascand decizia sub pretextul de a pedepsi statul.
In acelasi timp, multe dintre aceste companii sustin, prin comunicate, ca eliminarea facilitatilor ar putea duce la migrarea afacerilor si a locurilor de munca in alte tari. Dar sa nu uitam ca, in compania mama din alte tari, un angajat IT primeste de cel putin trei ori mai mult pentru aceeasi munca – si, de cele mai multe ori, in Romania, calitatea muncii depaseste standardele internationale.
Un apel pentru normalitate
Ii invitam pe angajatorii din IT si din celelalte sectoare afectate sa inceteze mascarada si sa isi asume un rol responsabil in fata angajatilor lor. Acoperirea diferentei salariale aparute ca urmare a eliminarii facilitatilor fiscale este o datorie morala, mai ales in contextul in care aceste companii si-au construit profituri uriase datorita acestor beneficii.
Angajatii din IT, Constructii si Agricultura nu trebuie pedepsiti pentru deciziile statului. Este momentul ca marile companii sa demonstreze ca pretuiesc oamenii care le-au construit succesul si sa mentina intacte salariile acestora”.