ISRAELUL INGHEATA MAI MULTE CONTURI CRIPTO LEGATE DE HAMAS – Operatiunea, realizata de serviciile israeliene in colaborare cu platforma Binance

497

sursa foto: Times of Israel

Autoritatile israeliene au inghetat mai multe conturi de criptomonede care ar fi legate de gruparea militanta palestiniana Hamas. Intensificarea activitatilor de urmarire a surselor de finantare ale organizatiei islamiste vine pe fondul razboiului declansat sambata de Hamas pe teritoriul Israelului, care a facut deja mii de victime, inclusiv civile, in ambele tabere. Operatiunea a fost desfasurata in stransa colaborare cu ministerul israelian al apararii, agentiile de informatii si Binance, transmite publicatia israeliana Calcalist.

Gilda Popa

Bursa cripto Binance ajuta politia israeliana sa opreasca finantarea cripto pentru Hamas, noteaza marti, 10 octombrie, Calcalist, care a anuntat ca acele conturi cripto vizate au fost inghetate cu succes, fara sa dea detalii cu privire la sumele in active digitale disponibile in aceste conturi.

Potrivit unei postari WeChat din 10 octombrie a lui Yi He, co-fondatorul Binance, decizia vizeaza strict Hamas, si nu populatia Palestinei.

Hamas este o organizatie terorista, clasificata ca atare de catre Natiunile Unite. Prin urmare, orice organizatie, inclusiv bancile si platformele de tranzactionare, vor trebui sa coopereze la primirea cererilor de inghetare a conturilor. Nu este un lucru care tine de o decizie a Binance”, a transmis Yi He.

Acesta a explicat ca nicio platforma de tranzactionare nu poate refuza astfel de solicitari.

Palestina are un guvern organizat. Hamas este un grup militant local. Ei ucid civili, aceasta este problema. Hamas nu este Palestina. Inghetarea conturilor vizeaza Hamas, nu Palestina”, a precizat co-fondatorul Binance, potrivit CoinTelegraph.

Hamas a solicitat donatii in Bitcoin

Operatiunea se circumscrie eforturilor globale in crestere de monitorizare si reglementare a monedelor digitale pentru a reduce utilizarea abuziva a activitatilor ilegale, mai noteaza CoinTelegraph. Criptomonedele, datorita naturii lor descentralizate si potentialului de anonimat, au devenit o alegere populara in randul organizatiile teroriste pentru strangerea de fonduri.

Ca raspuns la aceasta amenintare emergenta, agentiile de aplicare a legii israeliene au luat masuri radicale. Pe langa inghetarea conturilor, au redirectionat fondurile sechestrate catre trezoreria statului, cu scopul de a perturba retelele financiare care sustin activitatile teroriste.

Hamas, clasificata drept organizatie terorista de mai multe tari, inclusiv in SUA si Uniunea Europeana, foloseste din ce in ce mai mult criptomonede pentru a-si finanta activitatile, iar grupul a apelat la Bitcoin pentru donatii. 

Binance: Ne angajam sa asiguram siguranta si securitatea comunitatii globale

Acesta nu este un incident izolat. La inceputul acestui an, U.S. Commodities Futures and Trading Commission (CFTC) a intentat un proces impotriva CEO-ului Binance, Changpeng „CZ” Zhao, sustinand ca ofiterii companiei cunosteau tranzactii legate de Hamas pe platforma lor.

Din 2021, aproximativ 190 de conturi Binance suspectate a fi legate de grupuri teroriste au fost confiscate de autoritatile israeliene. In iunie, Binance a cooperat cu autoritatile israeliene pentru a desfiinta o operatiune de finantare a terorismului despre care se presupunea ca are legatura cu Forta Quds a Iranului si Hezbollah, noteaza CryptoPotato.

Un purtator de cuvant al Binance a reiterat angajamentul companiei de a lupta impotriva finantarii terorii:
„Echipa noastra a lucrat in timp real, non-stop, in ultimele zile pentru a sprijini eforturile in curs de combatere a finantarii terorii. Ne angajam sa asiguram siguranta si securitatea nu doar a ecosistemului blockchain, ci si a comunitatii globale prin munca noastra proactiva.”

Donatii cripto pentru cetatenii israelieni stramutati

Insa criptomonedele sunt folosite, de asemenea, de catre organizatiile umanitare pentru a ajuta civilii aflati in zone de conflict.

 

La inceputul acestei saptamani, mai multe companii cripto, inclusiv MarketAcross, Collider Ventures si Israel Blockchain Association, au infiintat Crypto Aid Israel, o campanie de strangere de fonduri la nivel mondial pentru a sustine cetatenii israelieni stramutati care au nevoie de ajutor umanitar.

Alianta Web3 gestioneaza un portofel cripto controlat de mai multe entitati, inclusiv de firma de securitate cripto Fireblocks. Va accepta donatii in mai multe criptomonede, inclusiv Bitcoin, ETH si stablecoins, cum ar fi USDT si USDC, cu mai multe active, potrivit anuntului. Fondurile vor fi donate unor organizatii nonprofit israeliene, iar acestea vor distribui donatiile familiilor care au fugit din sudul Israelului. Potrivit organizatiei – formata din 42Studio, MarketAcross, Collider Ventures si CryptoJungle – alianta umanitara in contact cu mai multe agentii guvernamentale israeliene interesate sa supravegheze distributia fondurilor.

Cel mai probabil, fondurile cripto vor fi controlate si gestionate cu ajutorul mai multor banci si autoritati de reglementare israeliene. Aceste entitati vor crea cel mai probabil o punte pentru a transfera acele active catre banci.

Ultimele articole