ISARESCU VREA ELIMINAREA FACILITATILOR FISCALE – Guvernatorul BNR: “Inteleg ca unii vor chiar renta viagera. Nu merge”. Printre cei care beneficiaza de scutire de taxe se numara si angajatii din IT

670

sursa foto: youtube BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto), este de acord cu eliminarea facilitatilor fiscale.

Potrivit acestuia, cand depasesti 10 – 15 ani, perioada in care esti scutit de anumite taxe, aceste lucruri nu mai sunt privilegii, ci devin rente care distorsioneaza piata si creeaza probleme in ce priveste solidaritatea si coeziunea:

Inteleg ca unii vor chiar renta viagera. Nu merge”.
Guvernatorul Bancii Nationale a declarat miercuri, 9 august 2023, ca mediul de afaceri nu trebuie cocosat cu multe impozite, dar trebuie sa plateasca toata lumea impozite.

Iata declaratiile facute de Mugur Isarescu:

Mediul de afaceri nu trebuie cocosat cu multe impozite, dar trebuie sa plateasca toata lumea impozite. Privilegiile astea fiscale sunt cu un scop bine tintit, dar sunt pentru unu, doi, cinci ani. Cand depasesti 10 – 15 ani nu mai sunt privilegii, devin rente care distorsioneaza piata si creeaza probleme in ce priveste solidaritatea si coeziunea. Inteleg ca unii vor chiar renta viagera. Nu merge.
Nu e vorba sa ii impovaram prea mult, dar sa ma exprim asa cum s-a exprimat fostul premier Stolojan, treptat, treptat, trebuie sa renuntam la ele, la privilegiile fiscale”.

Fara impozit pe venit

Reamintim ca printre cei care beneficiaza de facilitati fiscale se numara si angajatii din IT. De la stat si privat. In luna mai, ordinul care prevede scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor pentru angajatii din IT a fost publicat in Monitorul Oficial. De prevederile Ordinului, initiat de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii condus la acea data de Sebastian Burduja beneficiaza in mod egal atat angajatii din institutiile publice, cat si cei din privat. In plus, scutirea de impozit se aplica si salariatilor din institutiile publice locale, nu doar celor din institutiile publice centrale, cum era reglementat pana la publicarea ordinului. Alte facilitati fiscale mai sunt in constructii.

Recomandarile Bancii Mondiale

Banca Mondiala (BM) a recomandat Romaniei sa renunte la scutirea cu privire la impozitul pe venit pentru angajatii din IT, constructii si agricultura In plus, BM ar vrea introducerea unei cote progresive pentru venitul din munca. In raportul Bancii Mondiale publicat de ministerul de Finante luna trecuta se arata ca veniturile fiscale din Romania inregistreaza al doilea cel mai mic nivel din UE. Iar regimurile fiscale preferentiale extinse si scutirile extinse pentru diverse categorii de forta de munca si microintreprinderi, cotele reduse de TVA pentru o gama larga de bunuri si servicii, alaturi de o cota unica foarte scazuta de impozit pe venitul persoanelor fizice de 10% (care a fost redusa de la 16% in 2018), au redus baza de impozitare, au introdus denaturari considerabile si au afectat negativ echitatea sistemului fiscal.
Prin urmare, exista o marja de manevra semnificativa pentru cresterea veniturilor fiscale, sporind in acelasi timp atat eficienta, cat si echitatea sistemului fiscal. Acest raport examineaza principalele cadre de politica fiscala din Romania, evalueaza principalele provocari in materie de politica fiscala si prezinta un pachet de recomandari de reforma pentru a creste veniturile fiscale, sporind in acelasi timp eficienta si echitatea”.

 

Ultimele articole