ISARESCU VEDE INFLATIE MAI MICA – BNR a revizuit in jos prognoza pe rata inflatiei: 4,7 la finele acestui an. Previziunile pentru 2025 (Raportul BNR)
15 February 2024 17:38 Lumea Banilor 1209Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit “in jos” prognoza de inflatie pentru finalul lui 2024, de la la 4,8 % la 4,7%. Mai mult, se anticipeaza ca inflatia va ajunge la 3,5% la sfarsitul lui 2025.
Rata anuala a inflatiei a urcat in luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% in decembrie 2023, in conditiile in care marfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%, arata Institutul National de Statistica (INS).
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei IPC (indicele preturilor de consum) se va mentine pe o traiectorie generala de scadere (cu o intrerupere temporara in ianuarie), insa ritmul dezinflatiei este anticipat sa incetineasca semnificativ pe parcursul anului 2025. Cresterea temporara a ratei anuale a inflatiei IPC in luna ianuarie 2024 este asociata majorarii unor impozite indirecte (TVA, accize).
“Traiectoria prognozata a fost revizuita descendent pe parcursul anului 2024, ca urmare a evolutiilor mai favorabile ale preturilor alimentelor, inclusiv cele incluse in cosul inflatiei de baza, si ale celor ale combustibililor din perioada recenta. Revenirea in intervalul tintei (2,5% ±1 punct procentual), insa la limita superioara a acestuia (3,5%), este previzionata pentru orizontul prognozei, Trimestrul 4 2025”.
Termen de doua luni
Altfel, guvernatorul BNR Mugur Isarescu (foto) a declarat joi, 15 februarie 2024, ca s-a discutat discutat si un potential calendar de reducere a ratei dobanzii de politica monetara:
“Cu doua prognoze de inflatie aproape similare, din punctul nostru de vedere, deci clar in jos, si cu obiectivul de a ne atinge tinta (de inflatie – n. r.), am discutat si o traiectorie sau, sa nu zic prognoza, un calendar potential de reducere a ratei dobanzii de politica monetara.
Dar, atentie, avem acest comportament in sus din luna ianuarie. Ne trebuie cel putin doua luni care sa confirme ca inflatia vine categoric in jos. Sa nu uitam ca am adoptat aceasta politica de a lasa lichiditatea sa fie absorbita zilnic la rata de depozit la 6%, nu la 7%. Deci, practic, pentru mai mult de un an, de acolo incepem sa calculam. Si dobanzile in piata, IRCC-ul de mai multa vreme, dar acum si ROBOR-ul, se situeaza la in jur de 6%”.
Amintim ca marti, 13 februarie 2024, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara (dobanda-cheie) la nivelul de 7% pe an, valoarea care se inregistreaza de luni bune.