Grid star
banci

Isarescu da raportul pe cursul euro/leu: ce probleme au companiile din Romania (Document)

Banca Nationala a Romaniei (BNR) condusa de Mugur Isarescu (foto) prezinta un raport privind evolutia cursului euro-leu in 2024. Analiza a fost realizata in urma unui sondaj in randul companiilor facut public la sfarsitul lui 2024.

Astfel, cursul de schimb leu/euro s-a mentinut la o valoare relativ constanta de la inceputul anului, cu usoare fluctuatii generate de incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscala, de volatilitatea pe pietele financiare internationale, de evenimentele politice din Europa si de intensificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu. Impactul cursului de schimb asupra rezultatelor firmelor este influentat de structura financiara si operationala a fiecarei companii, dar si de politicile de management al riscului valutar. Potrivit BNR, companiile cu expunere valutara semnificativa pot avea rezultate mai volatile in absenta unor strategii eficiente de acoperire a riscului. 

Procentul de firme afectate

Conform sondajului, in cazul a 26 la suta dintre companiile nefinanciare autohtone rezultatele financiare ale firmei sunt afectate negativ de deprecierile monedei nationale fata de euro, pondere in scadere fata de exercitiul anterior (35 la suta in septembrie 2023). Dupa marimea firmei, impactul negativ al deprecierii monedei nationale relativ la euro este resimtit intr-o mai mare masura de corporatii (35 la suta fata de 26 la suta in cazul IMM), iar dupa implicarea in comertul international, companiile importatoare reclama in cea mai mare proportie (49 la suta) influenta negativa asupra rezultatelor financiare. 
Impactul cursului de schimb variaza si in functie de sectorul de activitate, cele mai afectate de cresterea cursului de schimb leu/euro fiind sectoarele agricol si constructii si imobiliare (30 la suta dintre firme), la polul opus situandu-se industria (7 la suta).
“Pentru a se proteja de riscurile asociate variatiilor de curs de schimb, firmele pot utiliza mai multe strategii privind expunerea valutara. La nivelul agregat al sectorului companiilor nefinanciare, majoritatea firmelor au raportat ca nu au expuneri la riscul valutar sau sunt acoperite natural la acest risc (86 la suta, in crestere de la 74 la suta in septembrie 2023.
Totusi, 9 la suta dintre firme au expuneri la riscul valutar, insa nu utilizeaza nicio metoda de acoperire a acestuia (engl. hedging), si numai 5 la suta aplica ajustarea periodica a pozitiilor valutare pentru echilibrarea pozitiilor lungi si scurte (in crestere marginala fata de exercitiul precedent). Utilizarea instrumentelor financiare derivate ramane la un nivel modest, numai 0,4 la suta dintre companiile nefinanciare raportand apelarea la astfel de contracte (ex.: futures, forward, optiuni, swap). In acest context, imbunatatirea educatiei financiare este esentiala pentru a consolida capacitatea firmelor de a lua decizii financiare informate, de a gestiona mai eficient riscurile si de a-si asigura sustenabilitatea pe termen lung”,
arata BNR. 

>>Raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani