IORDACHE A AVIZAT PROIECTUL LUI CITU – Consiliul Legislativ a dat liber proiectului de lege care prevede ca plata CASS sa se faca pentru venitul cel mai mare, nu pentru toate veniturile inregistrate (Avizul)
Consiliul Legislativ condus de Florin Iordache (foto dreapta) a avizat favorabil, cu observatii, proiectul de lege care stabileste ca taxa la asigurarile de sanatate (CASS) se va plati pentru o singura sursa de venit pentru care contributia de asigurari sociale are valoarea lunara cea mai mare. Initiativa legislativa semnata inclusiv de fostul premier Florin Citu vizeaza modificarea art.155 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv dar cere eliminarea din proiect a articolului prin care se mareste baza de impunere, si anume plata CASS pentru veniturile din pensii, pentru partea care depaseste 4.000 de lei. In acest sens este invocata Decizia Curtii Constitutionale nr. 650/2022 prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile art. XXIV pct. 12 [cu referire la art. 154 alin. (1) lit. h) sintagma de pana la suma de 4.000 lei lunar inclusiv] din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, constatandu-se ca acestea sunt neconstitutionale.
Iata un pasaj din avizul Consiliului Legislativ, pe care il publicam integral la finalul articolului:
"Consideram ca nu sunt incidente dispozitiile art. 4 alin. (2) din Codul fiscal, conform carora 'in cazul in care prin lege se introduc impozite, taxe sau contributii obligatorii noi, se majoreaza cele existente, se elimina sau se reduc facilitati existente, acestea vor intra in vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecarui an si vor ramane nemodificate cel putin pe parcursul acelui an', intrucat nu poate fi acceptata teza privind largirea bazei de impunere in materia calcularii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din pensii mai mari de 4.000 lei, astfel dupa cum retin initiatorii (art. 155 alin. (1) lit. b) din cod).
Astfel, potrivit art. 154 alin. (1) lit. h) teza I din redactarea initiala a Codului fiscal (aflat, pe fond, in raport de conexitate cu textul propus pentru art. 155 alin. (1) lit. b) din cod), sunt exceptate de la obligatia platii CASS 'persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii de pana la suma de 4.000 lei lunar inclusiv'.
Or, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 650/2022, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate referitoare la dispozitiile art. XXIV pct. 12 [cu referire la art. 154 alin. (1) lit. h) sintagma 'de pana la suma de 4.000 lei lunar inclusiv] din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, constatandu-se ca acestea sunt neconstitutionale. Avand in vedere aspectele invederate anterior, actualul articol unic, cu referire la art. 155 alin. (1) din actul normativ de baza, va fi reformulat in mod corespunzator, ca efect al renuntarii la lit. b)”.
Aviz si de la CES
Proiectul de lege a fost avizat si de Consiliul Economic si Social (CES), tot cu observatii. CES apreciaza ca este necesara largirea bazei de impunere prin introducerea veniturilor din pensii in categoria veniturilor supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), dar aceste contributii trebuie plafonate pentru toti contribuabilii, indiferent de categoria de venit:
“Textul propunerii legislative ar trebui sa includa introducerea unui plafon rezonabil pentru contributiile CASS. Introducerea unui plafon este o optiune superioara celei mentionate in proiectul legislativ, anume limitarea obligatiei platii CASS pentru o singura categorie de venit, deoarece previne eventuale fragmentari artificiale ale surselor de venit in vederea optimizarii impozitarii personale”.
Taxare pentru fiecare venit
In prezent, legea prevede ca romanii sunt obligati sa plateasca CASS pentru fiecare venit pe care il obtin. Concret, daca ai venituri din cinci surse platesti de cinci ori CASS, chiar daca nu primesti ceva in plus fata de cel care plateste CASS doar o singura data.
Initiatorii proiectului de lege reclama ca actualul cadru normativ prevazut de Legea 227/2015 privind Codul fiscal defineste de o maniera neechitabila si descurajatoare contribuabilii si veniturile supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate. Astfel, o persoana fizica care realizeaza venituri din mai multe surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru toate tipurile de venituri inregistrate in Romania si in afara Romaniei, desi contribuabilul nu obtine, in virtutea acestor contributii, din partea sistemului public de sanatate o contraprestatie sub forma unor servicii de sanatate superioare, un pachet de servicii medicale superior altor contribuabili, asigurati sau co-asigurati, in temeiul legii.
Astfel, proiectul propune urmatoarele modificari:
- Contribuabilii din Romania sa aiba obligatia de a plati contributii de asigurari de sanatate pentru o singura sursa de venit pentru care contributia de asigurari sociale de sanatate are valoarea lunara cea mai mare;
- Majorarea veniturilor Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, prin largirea bazei de impunere - veniturile din pensii, pentru partea care depaseste valoarea de 4.000 de lei.
* Cititi aici avizul Consiliului Legislativ
* Cititi aici avizul Consiliului Economic si Social
* Cititi aici proiectul de lege pentru modificarea art.155 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Sursa foto: Facebook Consiliul Legislativ